Stökig rusning till berömd klippa inför stopp

Turister i långa banor, beslutna att klättra uppför den världsberömda röda klippan som tidigare hette Ayers Rock innan det blir förbjudet, rör upp ilska i Australien.
Situationen har jämförts med den på Mount Everest.
Australien • Publicerad 13 juli 2019
Uluru är högre än Eiffeltornet.
Uluru är högre än Eiffeltornet.Foto: 

I oktober blir det förbjudet att klättra på jätteklippan Uluru i Australien. Inför att förbudet träder i kraft skockas nu turister vid den säregna stenformationen, rapporterar BBC Australia.

"Det är helt galet", skriver en av besökarna på Twitter, där han publicerar en bild på en mycket tät kö som slingrar sig upp längs klippan.

Han beskriver hur en av klättrarna snubblade och gled ner.

"Han slog nästan omkull en ung flicka som klättrade bakom", skriver han. "Det är väldigt farligt".

Turiststormen har skapat nedskräpning och en del jämför situationen med den på Mount Everest, där trängsel bidragit till svåra olyckor på senare tid.

2017 vann aboriginerna en lång strid när beslut fattades om att stoppa klättrandet på Uluru. För dem är sandstensklippan en helig plats och de har länge bett turister att lämna den i fred.

Nu sprider sig ilskan över internet.

"Föreställ er att folk började klättra på det australiska krigsmonumentet", skriver en kvinna på Twitter.

Enligt naturvårdsmyndigheten i Australien fick nationalparken Uluru-Kata Tjuta 70 000 fler besökare 2018 än året före, skriver BBC.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.