Annons

Stor ökning av malariafall i Uganda

Uganda • Publicerad 14 augusti 2019
På bilden syns en malariamygga (Anopheles stephensi). Arkivbild.
På bilden syns en malariamygga (Anopheles stephensi). Arkivbild.Foto: James Gathany/AP/TT

Den myggburna sjukdomen malaria ökade med 40 procent i Uganda i juni i år, jämfört med samma månad i fjol, enligt regeringen. Ökningen innebär att de registrerade malariafallen steg till 1,4 miljoner under månaden.

Hälsodepartementet förklarar en del av ökningen med att klimatförändringar inneburit att det regnat mer än vanligt på flera håll i landet. Andra förklaringar är ett ökat flyktingmottagande, befolkningsökningen och att användningen av myggnät har minskat.

Annons

Malariasjukdomen är den vanligaste dödsorsaken för inlagda patienter som är yngre än fem år i Uganda. Sjukdomen sprids när honmyggor suger blod från en människa.

Nästan 500 000 människor världen över dör årligen av sjukdomen, enligt Världshälsoorganisationen. Nio av tio malariadödsfall inträffar i Afrika.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons