Annons

Strålning ett hot mot astronauters hälsa

Vetenskap • Publicerad 6 augusti 2019
Resor till Mars planeras inom ett par decennier. På bilden en övning i öknen i Utah, USA, ett område som anses likna förhållandena på den röda planeten. Arkivbild.
Resor till Mars planeras inom ett par decennier. På bilden en övning i öknen i Utah, USA, ett område som anses likna förhållandena på den röda planeten. Arkivbild.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Kosmisk strålning kan visa sig vara ett större hot mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder än man tidigare trott, rapporterar Sveriges Radios .

En studie där möss utsatts för låga doser strålning under ett halvårs tid visar försämringar i de områden av hjärnan som har med minne och inlärning att göra. Mössen som utsatts för strålning var också oftare oroliga och mindre sociala.

Annons

– Det är förvånande och ställer till en del problem eftersom det i värsta fall kan leda till kognitiva störningar hos astronauter, störningar som blir ganska allvarliga och påverkar deras framtid och även den uppgift de ska göra ute i rymden, säger Bo Stenerlöw, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, till radion.

Kosmisk strålning är farligare utanför jordens skyddande magnetfält och har länge setts som ett av de största hoten mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder, exempelvis de resor till Mars som planeras inom ett par årtionden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons