Annons

Strid om Konserthusförsäljning i Stockholm

Kultur • Publicerad 1 maj 2019
Regeringen har bett om klartecken från riksdagen om försäljning av Musikaliska i Stockholm. Arkivbild.
Regeringen har bett om klartecken från riksdagen om försäljning av Musikaliska i Stockholm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Regeringen vill sälja kvarteret Ladugårdsbron i Stockholm, som hyser konserthuset Musikaliska. Men nu höjs röster mot planerna, skriver tidningen .

Farhågan är att en ny hyresvärd skulle kunna höja hyran så att verksamheten hotas.

Annons

– Vi vill att staten fortsätter vara ägare och att regeringen tänker om. Huset har ett stort och helt unikt symboliskt värde eftersom det är Sveriges äldsta konserthus, säger Musikaliskas marknadschef Elenor Wolgers till Mitt i.

Fastigheten på Nybrokajen byggdes 1878. Förra året hölls drygt 150 konserter i lokalerna, som sedan 2011 drivs av Länsmusiken i Stockholm med Blåsarsymfonikerna.

Även Kungliga Musikaliska Akademien, som också huserar i kvarteret, protesterar mot den eventuella försäljningen.

"Det är mycket olyckligt och djupt oroande att staten med ett sådant beslut inte tar sitt ansvar för en av innerstadens sista renodlade byggnader helt ägnad kultur och tonkonst", säger akademins ordförande Susanne Rydén enligt ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons