Annons

Baxter avgår som Sydafrikas förbundskapten

Fotboll • Publicerad 2 augusti 2019
Stuart Baxter och Sveriges förbundskapten Janne Andersson under en träningsmatch mellan Halmstad BK och Crystal Palace förra sommaren. Arkivbild.
Stuart Baxter och Sveriges förbundskapten Janne Andersson under en träningsmatch mellan Halmstad BK och Crystal Palace förra sommaren. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gamle svenskbekantingen Stuart Baxter slutar som förbundskapten för Sydafrikas fotbollsherrar. Baxter, 65, säger att det är rätt tidpunkt med kval till VM och de afrikanska mästerskapen på gång.

– Jag känner att jag inte kan fortsätta jobba med den professionalism och passion som behövs och som jag haft, sade Baxter.

Annons

Beslutet kom bara veckor efter att Sydafrika åkt ur de Afrikanska mästerskapen efter en svag insats mot Nigeria i kvarten i. Han var inte populär hos sydafrikanska fotbollssupportrar och har i en tidigare kommentar sagt om kritiken att det finns "50 miljoner förbundskaptener i Sydafrika".

Totalt har nio förbundskaptener fått sparken eller slutat sedan de Afrikanska mästerskapen avslutades 19 juli.

Stuart Baxter inledde sin framgångsrika tränarkarriär i Örebro SK 1985 och har även tränat Halmstad 1988–1991, AIK 1998–2000, där det blev SM-guld första säsongen, och Helsingborg 2006–2007.

Förutom många år i främst japanska lag har han varit förbundskapten för Englands U19-lag och Finland samt även en första vända i Sydafrika 2004–2005.

Rättelse: I en tidigare text stod det fel om Sydafrikas insats i Afrikanska mästerskapen. Rätt är att Sydafrika slog Egypten i åttondelen men åkte ut mot Nigeria i kvarten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons