Annons

Stulna båtar hittas snabbt via Facebook

Sociala medier har fått en allt större roll för polisen när det gäller båtstölder.
Vill det sig väl kan en stulen båt lokaliseras på bara någon timme, rapporterar .
Brott • Publicerad 4 augusti 2019
Stulna båtar kan – i bästa fall – snabbt hittas via Facebook. Arkivbild.
Stulna båtar kan – i bästa fall – snabbt hittas via Facebook. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I fjol anmäldes över 1 700 båtstölder i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Hittills i år ligger siffran på drygt 450, enligt tidningen.

På en Facebooksida som polisen har startat tillsammans med försäkringsbolag kan polisen snabbt få hjälp att hitta stulna båtar som finns kvar i området.

Annons

– Det är ett otroligt verktyg. Oftast dröjer det inte mer än ett par timmar innan någon fått syn på den stulna båten och kan rapportera om var den ligger, säger Thomas Andersson, regional samordnare för projektet Båtsamverkan Väst, till Bohusläningen.

Häromdagen hittades en motorbåt som stulits i Strömstad vid en hamn i norska Fredrikstad, tack vare en efterlysning på . Båten hade då varit på vift i en vecka.

Hösten, från augusti till oktober, är den tid på året då flest båtar och båtmotorer brukar stjälas.

– Faktum är att stölderna är betydligt fler när båtarna ligger på land. Många lämnar kärran vid sommarstugan och tittar inte till båten på flera månader, det är som gjort för att någon ska komma och köra iväg med den, säger Thomas Andersson.

Han ser också en trend där tjuvar knycker båten för att nyttja själv – inte för att sälja.

– Många har inte tillgång till egen båt och bestämmer sig för att ta någon annans. Det händer hela tiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons