Annons

Svag krona lockar fler färjeresenärer

I sommar slår flera rederier rekord i passagerarantal.
Bland svenskar ökar intresse för att tillbringa semestern närmare hemmet, och för resenärer från andra länder lockar den svaga kronan.
Resor • Publicerad 7 augusti 2019
Ulla Evans och Simon Evans med familj är från Helsingfors men bor i London. "Vi är här för sightseeing och för att hälsa på våra vänner som bor här", säger Ulla Evans.
Ulla Evans och Simon Evans med familj är från Helsingfors men bor i London. "Vi är här för sightseeing och för att hälsa på våra vänner som bor här", säger Ulla Evans.Foto: Erik Simander/TT

Utanför färjeterminalen vid Stadsgården i Stockholm har ett stort gäng resenärer precis anlänt till Stockholm med färja. Saari Sui och Jaarmo Kankaanpää har rest från Finland.

– Shopping är inte den enda anledningen att vi är här på semester. Men det kommer nog att bli en del shopping, säger Jaarmo Kankaanpää.

Rekordmånga passagerare

Annons

Juli innebar rekord för AS Tallink Grupp, bolaget bakom färjorna Tallink och Silja Line. Totalt reste strax över en miljon passagerare med bolagets färjor, vilket är en ökning med 1,2 procent jämfört med samma period förra året.

Månaden var även den bästa enskilda månaden i bolagets historia sett till antalet passagerare för rutterna Estland–Sverige och Lettland–Sverige.

– Antalet passagerare ökar på alla våra rutter, inklusive Estland, Finland och Lettland. Att den svenska valutan är svag kan vara en bidragande faktor, säger Katri Link, kommunikationschef.

Många finska turister

Viking Line har ännu inte presenterat sina passagerarsiffror för i år, men kan redan konstatera att sommaren hittills sett ut att innebära en ökning i passagerare jämfört med förra året.

Svag valuta och förra årets sommarvärme tros ligga bakom.

– Det ser stabilt ut, sommaren har varit positiv. Att den svenska kronan är svag har bidragit till att fler finländare väljer att åka på semester till Sverige, säger Johanna Boijer Svahnström, informationsdirektör.

Även från Åland väljer många att besöka Sverige för att dra nytta av en svag svensk krona.

– Samtidigt är konkurrensen från andra rederier som också trafikerar sträckorna till Helsingfors och Tallinn hård, säger hon.

Från Estland har systrarna Gaerli och Kertu Kalkun rest tillsammans med sin mamma Karin Tepaskent.

– Jag och min syster köpte resan som en 45-årspresent till vår mamma. Det är första gången vi är här, och vi ser fram emot att få se Gamla stan. Kanske shoppa lite också, säger Gaerli Kalkun.

Gynnsamt väder

Annons

För Stena Line ökade bokningarna i juni och juli. Det handlar om ökningar från fem procent, och på vissa rutter upp till 15 procent.

– Först och främst tror vi att det handlar om valutaeffekten, som lockar en hel del tyskar, danskar, holländare och norrmän som reser till Sverige. Är kronan svagare blir det ju billigare med allt ifrån mat till camping och nöjen, säger Carl Mårtensson, pr-ansvarig.

Han konstaterar även att vädret varit gynnsamt i Sverige och delar av norra Europa, vilket lockar fler att semestra närmare hemma.

– Är det däremot sämre väder väljer dock att ta flyget till långväga destinationer.

På två av Stena Lines linjer från Trelleborg till tyska Sassnitz och Rostock har färjorna tågräls ombord, vilket i sommar visat sig locka särskilt många.

– Tågresandet i anslutning till färja ökar stort. Det har varit en ganska ordentlig ökning och den kommer fortsätta på sikt. Det är svårt att spekulera i huruvida klimatdebatten skulle vara en orsak, men vi kan åtminstone konstatera att fler verkar vilja åka tåg.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons