Annons

Svenska visor och råvaror på Nobelbanketten

Inhemska råvaror och svensk vistradition ska prägla årets Nobelbankett i Stadshuset.
Kvällens soloartister blir Lisa Nilsson och Magnus Carlson ackompanjerade av Svenska Kammarorkestern under temat Jorden vi ärvde.
Kultur • Publicerad 5 december 2019
Årets nobelkock Sebastian Gibrand tänker satsa på svenska råvaror på Nobelbanketten.
Årets nobelkock Sebastian Gibrand tänker satsa på svenska råvaror på Nobelbanketten.Foto: Anders Wiklund/TT
Lisa Nilsson är en av soloartisterna på årets Nobelbankett i Stadshuset. Arkivbild.
Lisa Nilsson är en av soloartisterna på årets Nobelbankett i Stadshuset. Arkivbild.Foto: Jack Mikrut
Magnus Carlson är en av soloartisterna på årets Nobelbankett i Stadshuset. Arkivbild.
Magnus Carlson är en av soloartisterna på årets Nobelbankett i Stadshuset. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Ansvarig för den än så länge hemliga menyn är Sebastian Gibrand, silvermedaljör i Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. 1 350 gäster ska utspisas.

– Det är ett av de mest ärofyllda uppdragen man kan få som kock. Att få lägga min touch och mitt hjärta på en tallrik känns helt fantastiskt, säger han till TT.

Annons

Den speciella utmaningen är att få smak, färg och komposition att fungera för så många människor, säger Gibrand. Och han har en speciell målsättning.

– Jag vill verkligen lyfta fram våra svenska unika produkter, våra bönder. Att vi jobbar från rot till topp på grönsaker, att jobba med hela produkterna och inte bara ta de bästa sakerna. Det kommer att bli en väldigt svensk middag med litet internationella toucher i smaksättningen, säger Gibrand.

Flygande Jakob

Om han däremot någon gång lagar mat till sig själv blir det gärna bli en Flygande Jakob, en kycklinggryta med banan och jordnötter, påpekar han.

För desserten ansvarar Daniel Roos för sjätte året i rad. Han vann guld i Culinary Olympics 2012 och har liksom Gibrand varit med i svenska kocklandslaget.

En annan som varit med flera år i rad är Per Benjamin, som för femte året i rad ansvarar för blomsterdekorationerna. Han vann florist-VM 2002 och har sedan dess varit verksam på den internationella floristscenen.

Temat för årets blomsterdekorationer är samspelet mellan människa och natur, det naturliga kretsloppet och våra årstider. Blommorna är som vanligt en gåva från San Remo i Italien. I år används 25 000 stjälkar, blommor och grönt för att dekorera Stadshuset.

Svenska vistraditionen

Det musikaliska arrangemanget ansvarar Hans Ek för. Temat för årets divertissement är den svenska vistraditionen, där det gamla samsas med det samtida. Det blir såväl Taube och Vreeswijk som Thåström.

– Det är naturligtvis en ära att få ansvara för detta. Den svenska vistraditionen består av flera hundra år av fantastiskt musik. Att försöka hitta ett spår i det här, det både väldigt gamla och det aktuella, har varit den stora utmaningen, säger han till TT.

Nobelfestligheterna består dock inte bara av prisutdelningen i Konserthuset och banketten i Stadshuset den 10 december. Nobelveckan inleds på fredagen med en lång rad arrangemang med årets 15 pristagare. Presskonferenser och föreläsningar med dem avlöser varandra.

En särskild händelse blir fredagens samtal mellan tre pristagare i fysik och kemi och två astronauter på den internationella rymdstationen (ISS) om vår plats i universum, exoplaneter och utmaningarna med forskning och promenader i rymden.

Det är de två fysikpristagarna Didier Queloz och Michel Mayor, som gjorde den första upptäckten av en exoplanet, samt kemipristagaren Stanley Whittingham, som belönas för utvecklingen av litiumjonbatteriet, som samtalar med astronauterna Jessica Meir och Luca Parmitano. Samtalet äger rum på Nobelmuseet i Gamla stan.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons