Annons

Kittel: "Den bästa känsla jag någonsin haft"

Cathrine Dufour petade sensationellt bort världsettan Isabell Werth från Top 10-tronen.
Trean Patrik Kittel satte svenskt rekord.
Ridsport • Publicerad 1 december 2019
Tvåan Isabell Werth, vinnaren Cathrine Dufour och Patrik Kittel i Top 10- dressyren. Kittel passade på att sätta svenskt rekord med Well Done.
Tvåan Isabell Werth, vinnaren Cathrine Dufour och Patrik Kittel i Top 10- dressyren. Kittel passade på att sätta svenskt rekord med Well Done.Foto: Jessica Gow/TT

Top 10 marknadsförs som dressyr i världsklass. Och tävlingen i Friends arena levererade vad den utlovade.

Arrangören Kittel var lyrisk efteråt.

Annons

– Vad kul att det är så många som kommer och tittar, vad kul med trycket i arenan. Vi får sporten att leva. Vi har skapat något bra.

Ryttaren Kittel svävade på moln.

86,115 procent lyder numera hans personbästa på stoet Well Done – och det efter en ritt som tog andan ur publiken.

Det är också nytt svenskt rekord i det fria programmet. Det var knäpptyst i Friends arena och inte en applåd förrän stoet gjort halt. Då kom vrålen och Kittels lät varenda känsla han hade i kroppen komma ut.

– Det var som att åka häst, inte rida häst. Jag kunde bara styra. Det kändes så jäkla lätt att rida och det är nog så ridningen ska vara. Jag har ridit många hästar och jag är evigt tacksam för var och en av mina hästar men det här var något alldeles extra, säger Kittel.

– Den här hästen har alla kvalitéer att vara topp 3 i världen. Det visade hon i dag. Ligger du på 86 procent på ett OS ligger du ganska högt.

Rejält lyft

Han satte personbästa med Well Done under EM i Rotterdam i augusti. Då med 82,296 procent. Ett näst intill perfekt framförande nu gav ett rejält siffermässigt lyft när domarna räknat ihop sina bedömningar.

– Det var riktigt, riktigt bra, säger Kittel, som rider världscupen i Salzburg nästa helg innan han tar ledigt året ut.

Isabell Werth gillade vad hon såg av honom

– Jag är verkligen glad för hans skull. Hästen var mycket mer avslappnad, säger Werth som titt som tätt tränar Kittel och Well Done.

Annons

Werths 89,310 procent såg ut att räcka till ännu en seger för en av världens främsta dressyrryttare genom tiderna. Men då visade Cathrine Dufour vilken talang hon är.

Danskan och hennes Cassidy stod för en fenomenal uppvisning, fick 89,445 och smet överraskande förbi tyskan.

Värderar segern högt

– Han var mycket mera avslappnad i dag och blev inte rädd för alla skärmar. Jag kände från början att han var med mig till hundra. Jag har haft hästen i tio år och det är verkligen ett speciellt förhållande, säger Dufour.

Och fortsätter:

– Vi har gjort många mästerskap men jag värderar den här segern väldigt högt.

Werth tog andraplatsen med rak rygg. Inga sura miner där. I stället vänder hon Dufours seger till något positivt.

– Det här är idrott. Det väcker min hunger att vinna igen nästa gång. Jag är inte det minsta besviken. Alla är glada när jag inte vinner och det sporrar mig att komma tillbaka nästa gång och vinna.

Personbästa av Nilshagen

Kittel och Dufour var inte ensamma om att fira första advent med en lyckträff. Även Therese Nilshagen höjde sig med Dante Weltino.

83,765 är deras nya, främsta notering och det räckte till femte plats.

– Jätteroligt. Jag ska ärligt säga att jag inte ridigt så mycket kür och måste öva in mig. Jag hade en liten miss, men det ska alltid vara något. På det stora hela är jag nöjd och kul att sätta "pers" här i Stockholm.

– Men jag är ärlig och berättar att jag måste bli bättre på att rida kür, säger hon till SVT.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons