Annons

Svensk storslam efter spurtstrid i stafetten

När Tove Alexandersson inte var i form klev en annan svensk hjälte fram i orienterings-VM.
Karolin Ohlsson sprang hem VM-guld i stafett efter en spurtstrid mot Schweiz.
Orientering • Publicerad 17 augusti 2019
Karolin Ohlsson blev svensk stafetthjälte.
Karolin Ohlsson blev svensk stafetthjälte.Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Det blev storslam för de svenska damerna i orienterings-VM. Tre tävlingar – tre svenska guld. Efter två guld för Tove Alexandersson vann Sverige även den avslutade stafetten.

Karolin Ohlsson blev stor hjälte på den avslutande sträckan.

Annons

– Så jäkla skönt. Jag har haft ett så dåligt VM. Det är en sak att göra sig själv besviken, men vad jag än gjorde tänkte jag att jag inte skulle göra mina lagkamrater besvikna, säger hon till SVT.

Karolin Ohlsson och den schweiziska löparen Julia Jakob följdes åt under hela etappen – ändå in på upploppet där den spurtsäkra Ohlsson gick förbi och vann med fyra sekunders marginal. Ryssland knep bronset.

"Bombade"

– Jag vet att jag har spurten, så jag var kylig till slut och sedan bombade jag, säger hon till SVT.

Hon fick avsluta stafetten, trots att det inte gått så bra i VM på de individuella sträckorna.

– Det var så himla skönt att få förtroendet av tjejerna. Jag hade haft en skakig vecka och det var så skönt att de litade på mig.

– Om de tror på mig så måste jag tro på mig själv.

Det blev svenskt guld trots att det i vanligaste fall säkraste kortet, Tove Alexandersson som tagit två individuella guld i VM, inte var i form för dagen.

Lina Strand gav Sverige en drömstart. Redan efter den halva förstasträckan skakade hon av sig schweiziskan Sabine Hauswirth och ökade sedan stadigt försprånget. Vid den första växlingen var avståndet ner till Schweiz och Ryssland 44 sekunder.

Sverige valde att sätta Tove Alexandersson på den andra sträckan, men hon lyckades inte förvalta den svenska ledningen.

Illamående Alexandersson

Alexandersson kände av den enorma urladdningen från fredagens lopp där hon fick ta ut sig rejält för att säkra guldet på medeldistans.

Annons

– Jag var illamående från start. Jag försökte bara ta mig igenom loppet och försöka koncentrera mig på orienteringen och inte göra bort mig, säger Alexandersson till SVT.

Skogen i norska Østfold var dessutom tungsprungen på grund av ett ihållande ösregn.

Den 21-åriga schweziskan Simona Aebersold, som fick ge sig efter en sekundstrid mot just Alexandersson på medeldistansen, sprang in hela försprånget till den nu tiofaldiga världsmästaren och kunde dessutom skicka ut Julia Jakob på den sista sträckan i sex sekunders ledning.

Stafetten var sista loppet för damernas i VM. Förutom gulden för Tove Alexandersson och i stafett blev det även silver till Lina Strand på långdistansen.

Herrarnas stafett avgörs senare under lördagen.

Mikael Forsell/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons