Annons

Svenskt VM-silver på medeldistans

Gustav Bergman tog silver på medeldistansen vid VM i orientering i Norge.
Guldet gick till norrmannen Olav Lundanes.
Orientering • Publicerad 16 augusti 2019
Gustav Bergman, silver, Olav Lundenes, guld, och Magne Dæhli, brons, tog medaljerna på medeldistansen i orienterings-VM i Norge.
Gustav Bergman, silver, Olav Lundenes, guld, och Magne Dæhli, brons, tog medaljerna på medeldistansen i orienterings-VM i Norge.Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Ingen svensk har tagit VM-guld på medel- eller långdistans sedan Jörgen Mårtensson vann ett 1995. Men Bergman, med ett brons på medeldistans 2013 på meritlistan, hade chansen och var vid passering vid mål med bara ett par kontroller kvar i ledningen, sju sekunder före Lundanes.

– Jag förstod att det var tajt så jag tänkte att jag skulle göra ett bra sista varv, sade Bergman till SVT.

Annons

– Men jag hade inte riktigt den sista farten.

Tuff avslutning

Den sista slingan var ganska tuff och det utnyttjade Lundanes som även tog guld på långdistansen i onsdags.

– Jag trodde inte jag hade energin för sista varvet men fick bra stöd av publiken, sade Lundanes i den officiella intervjun.

Bergman var till slut elva sekunder bakom norrmannen Olav Lundanes, som tog sitt tionde VM-guld.

– Det känns skönt, absolut. Jag gjorde ett väldigt bra lopp tekniskt. Jag hade inte många sekunder att plocka bättre, sade Bergman till SVT.

– Jag hade en tung dag fysiskt igen, precis som i onsdags men den här gången höll jag ihop det.

Svensk fyra

I onsdags på långdistansen blev Bergman tolva efter att ha legat bra till inledningsvis. Den här gången funkade orienteringen bättre.

– Jag gjorde inga misstag men saknade den där sista kicken i benen i dag.

Bronset gick till Norge genom Magne Dæhli som var en ynka sekund före Emil Svensk. Den tredje svensken, Martin Regborn slutade 23:a.

På lördagen avgörs stafetterna där Norge och Sverige är två av favoriterna tillsammans med Schweiz, Ryssland och Frankrike.

Annons

Rättad version. I tidigare bildtext stod fel medalj på Bergman

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons