Annons

Sverige ansluter till handelssystem med Iran

Iran • Publicerad 1 december 2019
Instex är baserat i Paris. Arkivbild.
Instex är baserat i Paris. Arkivbild.Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT

Instex, ett system för att handla med Iran, välkomnar Sverige och ytterligare fem nya medlemsstater.

De grundande länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland "välkomnar varmt" beslutet som Belgien, Danmark, Finland, Nederländerna, Norge och Sverige har offentliggjort i veckan, heter det.

Annons

Instex har inrättats för att komma runt att USA har hoppat av atomavtalet JCPOA om Irans kärnenergiforskning och återinfört sanktioner mot landet.

Europeiska länder tror fortfarande att JCPOA kan fungera som en morot för att Iran inte ska skaffa sig atomvapen, men behöver alltså handelsmetoder som inte bryter mot USA:s straffåtgärder. Utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att Instex är "en viktig del av EU:s gemensamma ansträngningar i detta syfte".

"Det är nu viktigt att den islamiska republiken Iran utan dröjsmål återvänder till full efterlevnad av villkoren för kärnenergiöverenskommelsen", skriver de sex nya medlemsstaterna i ett gemensamt uttalande.

Instex är baserat i Paris. Hur det kommer att fungera är ännu osäkert, några affärer har inte genomförts inom det än.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons