Annons

Mässing: "En nivå vi inte har mött än"

Sverige har full pott efter fyra VM-matcher i Japan.
Nu vill Blågult gå till mellanrundan med maximala fyra poäng, men då krävs det seger mot Ryssland i gruppfinalen.
Handboll • Publicerad 5 december 2019
Jamina Roberts grattas efter ett av sina mål mot Argentina.
Jamina Roberts grattas efter ett av sina mål mot Argentina.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter tre raka VM-segrar mot mer okonventionella handbollsnationer som Kongo-Kinshasa, Kina och värdnationen Japan vann Sverige mot Argentina med sju bollar (30–23) i Kumamoto.

– Vi lyckades inte rycka ifrån som vi gjort i de andra matcherna, men det var ändå en bra match att spela. De spelar ganska normalt, Argentina. Den mest normala matchen vi har spelat hittills, Det tror jag ändå är en bra uppvärmning inför Ryssland, säger vänsternian Jamina Roberts, som svarade för fyra mål.

Ingen favorit

Annons

Mot Ryssland, som också är obesegrat, står mer på spel än äran att vinna grupp D. Vinnaren i fredagens toppmatch i Park Dome avancerar vidare till mellanrundan med maximala fyra poäng. Förloraren får nöja sig med två poäng.

– Det är 50-50, svarar Roberts på frågan om vilket lag som är favoriter.

– I normala fall skulle jag ändå säga 60–40 till Ryssland, men jag tycker att vi har hämtat upp oss till 50–50.

Sverige vann två träningsmatcher i mars mot Ryssland och även i avslutningen av mellanrundan i EM i fjol, men då var ryskorna redan klara för semifinal.

– Då (i EM) gjorde de sig till, känns det som. Sedan kom de med ett annorlunda lag när vi mötte dem i träningsmatcherna i Sverige. Så det var ett tag sedan vi mötte dem på riktigt, säger Roberts.

I träningsmatcherna i våras smällde den svenska skytten Mikaela Mässing in totalt 18 mål mot Ryssland.

– I mars gick det ju väldigt bra för mig, men det berodde väl på att de inte hade hela förstauppställningen med. De är tuffa och stora, och tunga att möta. Vi måste stå upp mot det, säger högernian.

Mot Argentina missade hon fyra av fyra avslut i första halvlek, men revanscherade sig med fem mål i den andra akten och var målbäst i Sverige.

– Ibland missar man och ibland gör man mål. Jag skjuter i de lägen jag brukar och ska skjuta i. I första halvlek missade jag dem, men i andra halvlek satte jag dem.

Mässing tvekade aldrig på att fortsätta ta skott.

Annons

– Nä, så kan man inte hålla på. Man måste komma in i matchen på något sätt och mitt sätt är att skjuta, säger hon.

Rullat runt på spelarna

Mot Argentina gick förbundskapten Henrik Signell runt på sitt manskap. Exempelvis spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén (fyra mål) spelade endast i andra halvlek och nöjde sig med knappt tolv minuter på planen. I målet fick Martina Thörn göra sin första hela VM-match.

Även i övriga matcher har Sverige kunnat rulla runt på spelarna i 16-mannatruppen. En styrka inför mötet med Ryssland, tror Mässing. För då väntar ett helt annat motstånd.

– Det är en nivå vi inte har mött än. Det kommer att bli spännande, men jag hoppas att många av oss är inne i mästerskapet och kan göra det bra mot Ryssland. Det är sådana matcher man vill spela, säger Mikaela Mässing.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons