Annons

Sverige vill ha OS-kvalet på hemmaplan

Sverige missar VM-medalj – landslaget är dock klart för OS-kval.
Nu vill handbollsförbundet arrangera Blågults kvalgrupp på hemmaplan.
Handboll • Publicerad 11 december 2019
Sveriges handbollsdamer är klart för OS-kval oavsett hur det går i årets VM i Japan. Nu vill förbundet arrangera Sveriges kvalgrupp på hemmaplan. Arkivbild.
Sveriges handbollsdamer är klart för OS-kval oavsett hur det går i årets VM i Japan. Nu vill förbundet arrangera Sveriges kvalgrupp på hemmaplan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige tog inte chansen mot Montenegro i avslutningen av mellanrundan i handbolls-VM i Japan och missade därmed en semifinal.

Nu väntar en match om sjunde plats på fredag mot Tyskland, men oavsett placering i mästerskapet är Sverige klart för OS-kval tack vare sjätteplatsen i EM i fjol.

Annons

Det är tolv lag som får kvala till sommarens OS i Tokyo och de delas upp i tre fyrlagsgrupper. De två främsta i varje grupp är klara för OS.

"Hårda arenakrav"

Hemmaplan är en stor fördel och Handbollsförbundet är intresserat av att skicka in en ansökan om att få att arrangera den kvalgrupp som Sverige hamnar i.

– Det är vi om förutsättningarna finns. Det är ganska hårda arenakrav som också måste stämma tidsmässigt. Vi måste få loss det. Vi tittar alltid på möjligheten att söka det, säger generalsekreteraren Robert Wedberg, som är på plats i Japan, till TT.

Sveriges herrar säkrade sin kvalplats till OS i VM i januari i år, men förbundet kunde inte hitta ett vinnande koncept för en ansökan till Internationella handbollsförbundet (IHF).

– Det var en omöjlighet att hitta en arena som höll måttet. En publikkapacitet på 5 000 nöjde de (IHF) sig inte med för herrkvalet, säger Wedberg.

Det är ishockeyarenorna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö som kan svälja tillräckligt med åskådare. Ett problem är dock att damkvalet avgörs den 19–22 mars och herrkvalet den 17-19 april.

– Problemet är ofta att hockeyarenorna är upptagna med slutspel. När vi arrangerade OS-kvalet för herrarna senast (2016) var inte Malmö i slutspel med hockeyn, säger Wedberg.

Den gången frångick IHF principen om att gå på rankning vid tilldelning av värdskapet av en kvalgrupp. Sverige fick då hemmaplansfördel i Malmö arena – i stället för Spanien, som var bättre placerad än Blågult i VM 2015.

Till kommande OS-kval för herrarna har IHF återgått till att följa VM-rankningen. Norge, Frankrike och Tyskland är värdar för varsin grupp.

Vet inte kraven

Hur IHF resonerar kring damernas OS-kval är oklart i dagsläget.

Annons

– Det handlar om att ha ett bra koncept och det vet vi ju att vi har. Det är bara att vi ska ha tillgång till en arena som håller måttet, men just nu vet vi inte vad kraven är på damkvalet, säger Robert Wedberg.

Fredagens motståndare Tyskland jagar en OS-kvalplats i placeringsmatchen, men trots att Sverige redan är klart för det kvalspel är det viktigt att sluta sjua. Med en sjundeplats hamnar Sverige i en kvalgrupp med två europeiska lag i stället för tre.

Det är redan klart att Argentina och Senegal hamnar i Sveriges grupp – det fjärde laget blir silvermedaljören på årets VM.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons