Annons

SVT:s julkalender: "En vidbränd pyttipanna"

December är här och årets julkalender i SVT med den. Mottagandet är dock ljummet. Samtidigt väcker ett avslöjande om tomten reaktioner bland föräldrar.
Tv • Publicerad 1 december 2019
Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Elis Nyström spelar i årets julkalender.
Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Elis Nyström spelar i årets julkalender.Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Panik i tomteverkstan", i regi av Fredde Granberg och Thomas Claesson och med skådisar som Pernilla Wahlgren och Per Andersson vid rodret, lär inte gå till historien som en av de mer minnesvärda. Åtminstone inte om man lyssnar till den svenska kritikerkåren, som tycks måttligt roade.

Enligt Svenska Dagbladets recensent går kalendern tidigt på tomgång. "När höjdpunkten i ett helt avsnitt är att tomten blir pruttig av livscoachens detox-smoothie är det något som är fel", skriver Karoline Eriksson.

"Känns billig"

Annons

Göteborgs-Postens Johanna Hagström skriver att julkalendern känns billig när det kommer till allt från rekvisita till scenografi och kläder, men att Pernilla Wahlgren ändå lyfter serien något.

Expressen jämför Mattias Bergqvist "Panik i tomteverkstan" med en pyttipanna med för många ingredienser som helt saknar kryddor, och där vissa komponenter bränts.

Sydsvenskan går kanske allra hårdast ut i sin kritik, och har till och med en egen julönskan:

"Snälla tomten, hörsamma min blygsamma önskan: låt den i alla avseenden tungt överlastade ”Panik i tomteverkstan” vara den sista julkalendern i SVT som fylls till brädden av allt och mycket till för att tillfredsställa alla inklusive fan och hans moster. Alternativt lägg ner denna sextioåriga tradition för gott", skriver Malena Janson.

Några ljusglimtar finns dock att hämta, enligt kritikerna.

Dagens Nyheters recensent Catia Hultquist tror att kalendern, som förvisso slår "sockerchocksrekord", kan roa små som vuxna med populärkulturella referenser och "bedårande lillgamla barn och kändisar som Pernilla Wahlgren och Markoolio", och enligt Aftonbladets Karolina Fjellborg räddas julkalendern av "en förtjusande uppställning veteranskådisar".

Föräldrar upprörda

Samtidigt har ett tilltag i premiäravsnittet av "Panik i tomteverkstan" skapat debatt i sociala medier. Föräldrar har reagerat på att Per Andersson, som spelar tomte, i avsnittet avslöjar att nästan alla föräldrar klär ut sig och låtsas vara tomten på riktigt.

Hundratals kommentarer har under dagen ramlat in på SVT:s Facebook-sida.

"Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir orolig över om frågor kommer ställas kring detta", skriver en förälder. "Att i första avsnittet säga att tomten inte finns och att det är vuxna som klär ut sig blev för mycket för oss", skriver en annan.

Johanna Gårdare, SVT:s programchef för barn- och ungdomsutbudet, svarar på kritiken i en intervju med Aftonbladet.

Annons

– Vi har resonerat som så att de allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, det är ju väldigt få barn som på riktigt tror på tomten. Det handlar ju mer om att man har en tyst överenskommelse i familjen där alla spelar med och det är också en del av traditionen och den tycker vi inte att vi förstör med den här repliken, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons