Annons

Tandläkarantagning justeras efter TV4-inslag

Utbildning • Publicerad 13 december 2019
KI förändrar intagningsprocessen. Arkivbild.Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Karolinska institutet (KI) justerar sitt urvalssystem till tandläkarprogrammet, rapporterar TV4 Nyheterna. Förändringen kommer efter Kalla faktas rapportering om jäv i systemet.

Hittills har hälften av eleverna antagits genom en alternativ process som bland annat bygger på intervjuer. Men där har det visat sig att en del antagna har koppling till tandläkare eller till KI. Så inför våren minskar KI andelen som tas in på det sättet till en tredjedel, och ser över systemet.

Annons

– Vi kommer att se över dels urvalskommitténs sammansättning och även själva processen, så att det inte ska vara risk för jäv, säger Annika Östman Wernerson, vice rektor utbildning på KI, till TV4.

KI:s prorektor Anders Gustafsson kommenterade i oktober att Kalla fakta målat en bild som "inte stämmer", men att det samtidigt framkom omständigheter "som gör att det finns anledning att ta till oss av kritiken".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons