Annons

Tesla har kört om VW i Norgetoppen

Tesla kan ha etablerat sig som Norges största bilmärke. Elbilsrevolutionen i landet slår sedan flera år världen med häpnad, men i och med USA-tillverkarens nya Model 3 ritas kartan om ännu mer.
Motor • Publicerad 5 maj 2019
En elbil på laddning. Arkivbild.
En elbil på laddning. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ett generösare avgifts- och regelsystem ju renare bilen är har bidragit till att ungefär hälften av alla nya bilar i Norge är laddbara. Och i den kategorin förlorar hybriderna alltmer mark till de helt avgasfria bilarna – nästan 40 procent av de sålda personbilarna i april var rena elbilar.

Det gynnar Tesla, som bara bygger batteridrivna fordon. Äldre storheter som för tillfället saknar rena elbilar, exempelvis Toyota och Volvo, är förlorarna.

Annons

I åratal har Toyota kämpat mot Volkswagen som etta i den norska försäljningsstatistiken, men av 2019 hittills att döma sker det nu ett tronskifte. I mars kompletterades Teslas större och dyrare modeller S och X av den mindre Model 3 i större volymer i Europa. Det innebar en "ketchupeffekt" i många länder, och ledde i Norge till att nästan var tredje såld bil blev en Tesla.

Nu tyder aprilsiffrorna på att trenden står sig. Tesla har hittills i år en andel på 15,8 procent. VW håller sig med 13,4 procent kvar på en andraplats, mycket tack vare E-Golfen med flera elmodeller. Båda dessa ökar sin försäljning på en i stort fallande marknad.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons