Annons

Thunberg: Andra röster måste släppas fram

Efter en smått tumultartad inledning tog klimataktivisten Greta Thunberg ordet vid en pressträff under FN:s klimatmöte i Madrid.
Klimatmötet • Publicerad 9 december 2019
Efter en tumultartad inledning kunde Greta Thunberg och de andra klimataktivisterna i Fridays for future inleda en pressträff vid FN:s klimatmöte i Madrid.
Efter en tumultartad inledning kunde Greta Thunberg och de andra klimataktivisterna i Fridays for future inleda en pressträff vid FN:s klimatmöte i Madrid.Foto: Andrea Comas/AP/TT
Kisha Muaña, klimataktivist från Filippinerna.
Kisha Muaña, klimataktivist från Filippinerna.Foto: Jörn Spolander/TT
Arshak Makichyan, klimataktivist och violinist från Moskva, som riskerar fängelse när han kommer hem till Ryssland efter mötet.
Arshak Makichyan, klimataktivist och violinist från Moskva, som riskerar fängelse när han kommer hem till Ryssland efter mötet.Foto: Jörn Spolander/TT

Kön ringlade närmast oändlig inför Greta Thunbergs utlovade presskonferens. Uniformerade vakter förde bort personer som försökte tränga sig och hade sedan fullt upp med att uppmana de som släppts in att sitta ned på sina platser.

När ordningen infann sig noterade Greta Thunberg med viss ironi att det tydligen finns ett visst medieintresse. Därför höll varken hon eller den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer något tal.

Annons

– Det är inte våra historier ni behöver lyssna på, de har hörts många gånger förut. Nu är det viktigt att andra röster släpps fram, framför allt från södra halvklotet. Klimatnödläget är inte bara något som kommer påverka oss i framtiden utan det påverkar redan ett oräkneligt antal människor i dag, sade hon.

Ordet lämnades sedan över till sex klimataktivister som hon och Fridays for future bjudit in från andra delar av världen.

Miljörasism

En av dem var Nakabuye Hilda Flavia, som startade Fridays for future i Uganda.

– När jag ser hur klimatkrisen påverkar oss, speciellt i Uganda, påminns jag om hur mina förfäder påverkades av apartheid. Vi lider av allvarliga klimatförändringar, sade hon.

– Det är som att det är en dödlig synd att komma från det södra halvklotet. Vi får lite eller ingen hjälp från utvecklade länder och jag har börjat komma fram till att klimatkrisen är en annan form av miljörasism och apartheid. Vi är djupt sårade av makthavarnas handlingar, ord och girighet.

Kisha Muaña från Filippinerna berättade om hur hon varje dag ser hur havet förändras. Korallreven där hon dök som barn dör på grund av korallblekning när temperaturen stiger och havet blir surare.

Efter sitt tal säger hon till TT:s utsände att hon har startat miljörörelsen Step Philippines, för att öka kunskapen om klimatfrågan på Filippinerna och hjälpa folk att organisera sig.

– Bland annat lär jag barn att dyka, så att de själva kan se vad som händer. Korallreven är inte bara en del av vår natur, de är också en avgörande del av ekosystemet och en förutsättning för att vi ska kunna få mat från havet, säger Kisha Muaña.

Riskerar fängelse

Hon tillägger att det politiska klimatet är hårt för miljöaktivister i Filippinerna. Hon måste hela tiden tänka på hur hon arbetar, för att inte riskera att hamna i fängelse.

Det är en erfarenhet som klimataktivisten och violinisten Arshak Makichyan från Moskva delar. När han kommer hem till Ryssland igen ska han infinna sig i domstol, anklagad för att ha arrangerat en olaglig demonstration.

Annons

– Jag visste inte ens om jag skulle få resa hit, men nu när jag har fått viss uppmärksamhet vågade de nog inte hålla kvar mig. Förmodligen får jag sitta inne en liten tid, säger han till TT:s utsände.

Hans engagemang för klimatfrågan väcktes när han upptäckte Greta Thunberg på Twitter för ett år sedan. Klimatfrågan var vid den tiden i stort sett frånvarande i rysk press.

– Nu börjar det ändras. Klimatrörelsen växer även hos oss, och i och med att vi ratificerade Parisavtalet nyligen är det en mer tillåtande atmosfär. Hälsa barnen i Sverige att fortsätta kämpa. De är en förebild och Greta har gjort stor skillnad, säger Arshak Makichyan.

David Peterson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons