Annons

Tidning: Trumps bolag gjorde miljardförluster

USA • Publicerad 8 maj 2019
Inte en så skicklig affärsman som han själv påstår. Det säger i alla fall tidningen The New York Times som fått uppgifter och den amerikanske presidenten Donald Trumps deklarationer. Arkivbild.
Inte en så skicklig affärsman som han själv påstår. Det säger i alla fall tidningen The New York Times som fått uppgifter och den amerikanske presidenten Donald Trumps deklarationer. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Den amerikanske presidenten Donald Trump vägrar att offentliggöra uppgifter om sitt skattebetalande. Men nu skriver tidningen att man fått uppgifter om presidentens deklarationer mellan åren 1985 och 1994. Genom att samköra de uppgifterna med offentliga, men anonymiserade, uppgifter från USA:s skattemyndighet målar man en bild av presidentens affärer på 1980- och 1990-talen.

Och enligt The New York Times är presidenten inte en så skicklig affärsman som han själv har gett sken av.

Annons

Enligt tidningen har Trump under de tio åren gjort förluster på sammanlagt 1,17 miljarder dollar, motsvarande drygt 11 miljarder kronor.

Trumps massiva förluster, som är större än nästan alla andra amerikanska skattebetalares, medförde enligt tidningen att han helt och hållet kunde undvika att betala inkomstskatt under åtta av de tio granskade åren.

1985 rapporteras exempelvis att hans kärnverksamheter – kasinon, hotell och fastighetsföretag – förlorade 46,1 miljoner dollar. Och åren 1990–1991 förlorade han med sina kärnverksamheter över 250 miljoner dollar om året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons