Annons

Elitstyrka framme på instabila vulkanön

En grupp nyzeeländska elitsoldater har klivit i land på vulkanön White Island för att söka efter personerna som saknas och antas ha omkommit.
Detta trots att det fortfarande finns en risk för nya utbrott.
Nya Zeeland • Publicerad 12 december 2019
Vulkanutbrottet i en bild tagen i måndags.
Vulkanutbrottet i en bild tagen i måndags.Foto: Lillani Hopkins/AP/TT

Riskerna med uppdraget är stora. Samtidigt som de nyzeeländska myndigheterna berättade om sina planer på torsdagen varnade analytiker för att ett nytt utbrott mycket väl är nära förestående. Det stiger fortfarande rök från kratern.

– Det är många saker som kan gå fel med planen givet att vi inte har kontroll över alla omständigheter, sade polischefen Mike Clement tidigare under torsdagen.

Annons

Styrkan bär skyddsutrusning och innan de klev iland hölls en ceremoni till havs tillsammans med offrens anhöriga.

"Ytlig magma"

På torsdagen lokal tid beräknades risken för ett nytt utbrott inom det närmaste dygnet till 50 till 60 procent.

– Vi tror att det är ytlig magma, smält sten, som driver på aktiviteten under ytan, säger vulkanologen Nico Fournier vid landets geologiska forskningsmyndighet, enligt Reuters.

Myndigheterna har pressats att agera av framför allt anhöriga till de drabbade. Styrkan består av personer som valts ut då de anses ha rätt erfarenhet och expertis för att utföra uppdraget, som väntas ta flera timmars tid. Såvida vulkanen inte börjar mullra.

– Människor ställer sig på frontlinjen för att göra det rätta, sade Mike Clement.

– Självklart är jag orolig, tillägger han och säger att han inte skulle vara mänsklig om han inte oroade sig.

Polisen har genom vittnesmål, drönarbilder och annat fotomaterial sett att sex kroppar ligger på ön och eftersom polisen vet var de finns kommer de att vara polisens första prioritet, rapporterar The New Zealand Herald.

Åtta bekräftat döda

När det kraftiga utbrottet inträffade befann sig 47 personer på ön, som också kallas Whakaari. Tjugofyra av dem var från Australien, nio från USA, fem från Nya Zeeland, fyra från Tyskland, två från Kina, två från Storbritannien och en från Malaysia.

Åtta personer har bekräftats vara döda, en siffra som befaras stiga, dels när kropparna återfinns, dels för att tillståndet hos 23 av de som vårdas på sjukhus beskrivs som kritiskt.

Delstatsregeringen i australiska New South Wales uppger att tio personer som skadades i vulkanutbrottet förts till sjukhus i Sydneyområdet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons