Annons

Trampar spannmål för ökad skörd

Forskning • Publicerad 13 augusti 2019
Korn är ett av de sädesslag som ingår i försöket, där forskare undersöker om skörden kan förbättras genom att man trampar på grödorna. Arkivbild.
Korn är ett av de sädesslag som ingår i försöket, där forskare undersöker om skörden kan förbättras genom att man trampar på grödorna. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner.

På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna systematiskt ner i olika faser av tillväxten.

Annons

– Vår teori är att man genom att röra grödorna skapar en stressrespons som gör dem mer motståndskraftiga mot skadedjur och torka, säger Olivier Van Aken, biologilektor vid Lunds universitet, till lantbrukstidningen .

I tidigare försök har sådan mekanisk stimulering lett till 20–30 procent rikligare skörd, berättar han för tidningen. I det svenska projektet provas tekniken på havre, korn och vete, i ett första skede i liten skala. På en del av försöksfältet körs en släpvält över växterna och på en annan del trampar forskarna med sina fötter. I ett kontrollområde får samma sädesslag växa utan stimulering.

Tekniken är dokumenterad sedan tidigare och har traditionellt använts i Japan, där den fått namnet mugufumi efter de japanska orden för spannmål (mugu) och trampa (fumi).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons