Annons

Transsexuell tjänsteman vann toalettvist

Japan • Publicerad 13 december 2019
Den transsexuella japanska tjänstemannen vann rättstvisten mot sin arbetsgivare och får nu använda damernas toalett på jobbet.
Den transsexuella japanska tjänstemannen vann rättstvisten mot sin arbetsgivare och får nu använda damernas toalett på jobbet.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Skadestånd på motsvarande drygt 110 000 kronor samt fritt tillträde till damernas toalett. Den japanska statsapparaten förlorade rättstvisten mot en transsexuell tjänsteman, som hindrats från att använda damtoaletten på arbetet.

Fallet, som beskrivs som det första av sitt slag i Japan, har sin upprinnelse i en stämning från 2015. I den krävde tjänstemannen – som började arbeta för ekonomi-, handels- och industridepartementet som man och nu lever som kvinna – ett betydligt högre skadestånd.

Annons

Konflikten gällde att arbetsgivaren hade krävt att hon skulle informera kvinnliga anställda om att hon var transsexuell – annars skulle hon inte få använda damtoaletten.

Regeringen rapporteras ha begränsat tillträdet till toaletten eftersom man "inte kunde bortse från oro över att tjänstemannen kunde skada kvinnliga anställda". Rättens ordförande fann den argumentationen "extremt bristfällig", enligt tidningen Mainichi Shimbun. Tjänstemannens chefs förslag att hon skulle återgå till manlig könsidentitet förkastades också som lagvidrigt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons