Annons

Tre Kronor-profilen klurar på favorit i repris

Han har gjort två fantastiska straffmål som blivit virala succéer på sociala medier.
Vågar forwarden Magnus Pääjärvi sig på samma straffvariant en tredje gång?
Ishockey • Publicerad 12 december 2019
Magnus Pääjärvi är tillbaka i Tre Kronor för första gången efter VM-guldet 2018. Arkivbild.
Magnus Pääjärvi är tillbaka i Tre Kronor för första gången efter VM-guldet 2018. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den 28-årige VM-guldforwarden är tillbaka i Europa efter nio NHL-säsonger och har redan satt avtryck i sin nya KHL-klubb Lokomotiv Jaroslavl.

Framför allt med två spektakulära straffar som blivit virala där han lurat bort målvakterna tack vare sin exceptionella klubbteknik.

Annons

– Jag har jobbat på den något år, jag gjorde den mot Sotji första gången och den satt fint, så då tänkte jag att jag testar igen och då satt den igen. Jag får väl komma på någon till, man får inte bara ha en variant. Till slut vet folk om den, säger han.

Tre Kronor möter Ryssland i kväll och de ryska målvakterna lär knappast ha missat varianten.

"Går på känsla"

TT: Kan det bli en tredje gång?

– Man går lite på känsla när det går till straffar. Är keepern långt ut eller långt in? Är han stor eller liten? Man får väga in olika alternativ. Men, tja, varför inte?, säger Pääjärvi som var med och tog VM-guld i Köpenhamn 2018.

Tre Kronor förlorade alla tre matcher i Karjalaturneringen efter, i många stycken, dåligt offensivt spel. Pääjärvi kan vara en nyckel för att få till offensiven då nye förbundskaptenen Johan Garpenlöv jagar vidare efter första segern.

Pääjärvi har inget emot den pressen.

– Vår kedja vill göra mål. Jag vill göra mål. Men framför allt vill vi vinna matchen. Vi vill inte gå in i en turnering och torska alla matcher, det är inte Sveriges landslag. Jag vill jättegärna hjälpa till med offensiven, den pressen tar jag på mig, säger Pääjärvi som haft Malte Strömwall, Sotji, och centern Markus Ljungh, Vladivostok, som kedjekompisar på träningarna.

Chockstart

Pääjärvi, som gjort fyra mål och tio poäng på 18 matcher, väntade långt in på säsongen på ett NHL-erbjudande, men valde i slutet av oktober att skriva på för Jaroslavl. Där har han återförenats med nära vännen Anton Lander (som missar Channel One Cup då han ska bli pappa) och där veteranbacken Staffan Kronwall är lagkapten.

– De har hjälpt mig jättemycket. Jag hade ju inte spelat en tävlingsmatch på fem månader när jag kom in, så det blev lite av en chock. Nu känns det bra. Det är sjukt kul att få komma tillbaka till en stor och offensiv roll, säger Pääjärvi som under sina år i NHL mestadels fick en defensiv roll.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons