Annons

Israel kritiseras för stoppat besök från USA

Den israeliska regeringen kritiseras på bred front för beslutet att stoppa besöket av två amerikanska kongressledamöter som uttryckt stöd för en bojkott av Israel.
Men USA:s president Donald Trump ansåg att det hade varit ett tecken på "stor svaghet" om Israel hade släppt in kvinnorna.
Israel • Publicerad 15 augusti 2019
Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar. Arkivbild.
Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Demokraterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib, den första med somaliska och den andra med palestinska rötter, skulle besöka israel och de palestinska områdena i helgen. De båda muslimska kvinnorna, som tidigare kritiserat Israel skarpt, skulle åka till bland annat östra Jerusalem och den ockuperade Västbanken.

Men på torsdagen sade en israelisk regeringskälla först att inrikesdepartementet i Jerusalem ännu inte beslutat om besöket "i dess nuvarande föreslagna form" ska tillåtas.

Annons

Senare under eftermiddagen kom så besked om att besöket stoppas.

– Beslutet har fattats, beslutet är att inte tillåta dem inträde, säger Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely till radiostationen Reshet Bet.

"En skam!"

Republikanen Trump, som i juli var i bråk med både Omar och Tlaib, hade då skrivit på Twitter att det vore en "stor svaghet" om de båda släpps in, att de hatar Israel och "alla judiska människor" och att de är "en skam!".

Under bråket i juli föreslog han att de båda kvinnorna åker tillbaka och fixar "sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".

Både Omar och Tlaib har förnekat tidigare anklagelser om antisemitism.

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var inblandad i beslutet att stoppa Ilhan Omar och Rashida Tlaib. I ett uttalande säger han att inget land i världen respekterar USA och dess kongress mer än Israel.

"Men resplanen visade att kongresskvinnornas enda avsikt var att skada Israel", fortsätter han.

Sanders kritisk

Ilhan Omar kallar beslutet och president Trumps uttalanden för "en förolämpning mot demokratiska värderingar" och en "skrämmande" hantering av ett besök av politiker från en allierad nation.

Den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen Aipac (American Israel Public Affairs Committee) i USA klargör att den är kritisk till kongressledamöternas uttalanden om Israel, men också till Netanyahus beslut: "Vi anser också att alla medlemmar i kongressen ska ha möjlighet att besöka och uppleva vår demokratiska allierade Israel på plats", skriver Aipac.

Även den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders anser att det israeliska beslutet bör ändras. Han skriver på Twitter att det är ett tecken på "enorm respektlöshet" mot de båda kongressledamöterna, mot kongressen som sådan och mot "demokratiska principer".

Annons

Det amerikanska representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, kallar Israels beslut för "ett tecken på svaghet". Trumps uttalanden om Omar och Tlaib är i sin tur "under presidentämbetets värdighet", anser Pelosi.

"Farligt prejudikat"

Under 2017 infördes en lag som förbjuder utlänningar som uttalat stödjer en bojkott från inträde i landet.

Netanyahu säger samtidigt att om Rashida Tlaib lämnar in en humanitär ansökan om att besöka sin familj så ska Israel överväga att tillåta det, om hon lovar att inte tala för en bojkott under besöket.

Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, brännmärker det israeliska beslutet i ett uttalande.

"Det är ett farligt prejudikat som trotsar alla diplomatiska normer och ett angrepp på det palestinska folkets rätt till kontakt med resten av världen."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons