Annons

Trump: Kina rev upp avtalet

USA.s president Donald Trump anklagar Kina för att ha rivit upp det avtal som parterna väntas underteckna.
Det höjda tonläget inför dagens handelssamtal sätter världens börser i gungning.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2019
USA:s president Donald Trump skyller på Kina.
USA:s president Donald Trump skyller på Kina.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Vid ett möte i Florida under onsdagen upprepade Donald Trump sitt hot om nya handelstullar mot Kina.

– De rev upp avtalet. Så kan de inte göra. Så de kommer att betala, sade Trump och syftade på de överenskommelser som länderna hittills har nått under sina handelssamtal.

Annons

Enligt amerikanska företrädare kommer tullar på en mängd kinesiska varor att öka på fredag – mitt under pågående mötesrunda mellan ländernas handelsrepresentanter i Washington.

Hundra miljarder dollar

– Jag har precis meddelat att vi ska höja tullarna mot Kina och vi kommer inte att ge med oss förrän Kina slutar lura våra arbetare och stjäla våra jobb, sade Trump.

Presidenten sade även att USA kommer att klara sig bra även om det inte blir något avtal.

– Om det inte blir något avtal, är det inget som är fel med att ta in över hundra miljarder dollar om året, hundra miljarder, det har vi aldrig gjort förut, säger Trump, enligt amerikanska CNBC.

Argument som dessa har använts förut men har kritiserats av ekonomer som hävdar att Trumps politik hotar att orsaka recession.

Kinas börser faller

Från Peking är budskapet att man kommer att ge igen om utökade tullar träder i kraft.

"Den kinesiska sidan beklagar djupt att Kina, om de amerikanska tullåtgärderna genomförs, kommer att behöva vidta nödvändiga motåtgärder", förklarar Kinas handelsdepartement på sin webbplats.

I Kina faller börserna under torsdagsmorgonen och den kinesiska valutan är nere på den lägsta nivån på fyra månader.

Handelssamtalen mellan världens två största ekonomier har pågått sedan i juli 2018. Fram tills nyligen var förväntningarna att en överenskommelse skulle kunna nås inom en snar framtid. Men förra helgen blossade en konflikt upp över formuleringar i avtalsförslaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons