Annons

Trump hånar Thunberg efter utmärkelsen

USA:s president Donald Trump vänder sig på nytt till klimataktivisten Greta Thunberg i ett hånfullt inlägg på Twitter, dagen efter det att Thunberg utsetts till världens mest inflytelserika person av tidskriften Time.
Thunberg svarar med att ändra sin profil på Twitter – igen.
USA • Publicerad 12 december 2019
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Klimataktivisten Greta Thunberg under ett tal vid FN:s klimatkonferens i Madrid i onsdags.
Klimataktivisten Greta Thunberg under ett tal vid FN:s klimatkonferens i Madrid i onsdags.Foto: Paul White/AP/TT

"Så löjligt. Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem, och sedan gå och se en bra gammal film med en vän! Slappna av Greta, slappna av!", skriver presidenten.

Det är den andra gången som Donald Trump skriver om Thunberg på Twitter. "Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!", twittrade presidenten i september, där han länkade till ett uppmärksammat tal som Thunberg höll på FN:s klimattoppmöte.

Annons

Efter det valde Thunberg att byta presentationstexten på sin Twitterprofil till:

”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”.

Byter profil igen

Kort efter Trumps nya inlägg om den svenska klimataktivisten valde Thunberg återigen att ändra sin beskrivning på Twitter:

"En tonåring som jobbar på sina aggressionsproblem. Tar det just nu lugnt och ser en bra gammal film med en vän".

Thunberg har inte bara reagerat på Trumps utspel. När Brasiliens president Jair Bolsonaro tidigare i veckan kallade henne för en "ungjävel", på portugisiska "pirralha", ändrade Thunberg sin profil till enbart "pirralha".

"Starkaste rösten"

Tidigare har Trump och Thunbergs vägar korsats under ett kort ögonblick när Trump anlände till FN:s klimattoppmöte i New York i september. Ett klipp där Thunberg betraktade presidenten med bister min fick snabbt stor spridning.

Donald Trump var även han nominerad för utmärkelsen världens mest inflytelserika person i år, men fick alltså se sig snuvad av Thunberg denna gång. Han utsågs till årets person av Time samma år som han valdes till president, 2016.

Greta Thunberg fick årets utmärkelse för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har", enligt Times motivering. Chefredaktör Edward Felsenthal beskriver henne som "den starkaste rösten inom den största frågan som planeten står inför".

Utmärkelsen ges sedan starten 1927 till den person som haft störst påverkan i världen under det gångna året. Andra som har fått utmärkelsen genom åren är USA:s tidigare president George W Bush, påve Johannes Paulus II och före andra världskriget också Adolf Hitler.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons