Annons

Trump: Tronarvinge inom al-Qaida har dödats

Hamza bin Ladin, son till terrorledaren Usama bin Ladin och sedd som tronarvinge inom extremiströrelsen al-Qaida, är död.
Uppgiften kommer från USA:s president Donald Trump.
USA • Publicerad 14 september 2019
USA har tidigare utfäst en belöning på uppåt en miljon dollar för uppgifter om Hamza bin Ladin.
USA har tidigare utfäst en belöning på uppåt en miljon dollar för uppgifter om Hamza bin Ladin.Foto: Rewards for justice via TT

"Förlusten av Hamza bin Ladin berövar inte bara al-Qaida ett viktigt ledarskap, och den symboliska kopplingen till hans far, utan undergräver också viktiga operativa verksamheter inom gruppen", skriver Trump i ett uttalande från Vita huset som citeras av amerikanska medier.

Hamza bin Ladin dödades i en amerikansk antiterrorinsats i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan, enligt Trump som inte anger när detta ska ha skett.

Inga bevis

Annons

Försvarsminister Mark Esper sade förra månaden att bin Ladin "såvitt han förstod" var död. Inga bevis har dock presenterats.

– Till dess att man fastställt hans död genom DNA-analys eller med en officiell kommuniké från rörelsen så ska man ta uppgiften med en nypa salt, säger terroranalytiker Hans Brun.

Hamza bin Ladins senaste offentliga uttalande gjordes via ett av al-Qaidas propagandaorgan 2018. Då framförde han hot mot Saudiarabien och manade människor på Arabiska halvön till revolt.

Han tros vara född runt 1989 och flyttade med sin far till Afghanistan 1996. När Usama bin Ladin dödades i en amerikansk militärräd i Pakistan 2011 fanns inte sonen på plats. Brev som beslagtogs antydde att Usama bin Ladin tänkte sig honom som sin efterträdare.

– Det är namnet som är viktigt. Han tillhör familjen och har fostrats in i rörelsen, säger Brun.

– Men jag tror att vi gör en större sak av namnet än vad det egentligen betyder, fortsätter Brun och hävdar att det finns flera kompetenta ledare inom terrorrörelsen.

Miljonbelöning

bin Ladin den yngre är son till faderns tredje hustru Khairiah Sabar, en saudisk kvinna vars familjehärkomst påstås kunna spåras till profeten Muhammed. Vissa bedömare tror att giftermålet med Sabar var strategiskt i syfte att sonen lättare skulle nå en hög position inom terrorrörelsen, och ha möjlighet att utropa ett framtida kalifat.

I februari utlyste USA en belöning på uppåt en miljon dollar för uppgifter om Hamza bin Ladin.

Terrorrörelsen al-Qaida ligger bland annat bakom terrorattackerna i USA den 11 september 2001, då World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon attackerades. Omkring 3 000 människor dödades i dåden.

al-Qaida tappade kraft under flera år efter ledaren Usama bin Ladins död.

– Den hamnade i skuggan av Islamiska staten, men har nu lyckats återupprätta sin styrka, säger Brun.

Grim Berglund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons