Annons

Tuff dust i Bryssel om budget och klimat

Argumenten slipas och allianserna formerar sig när EU:s medlemsländer laddar för ett tufft toppmöte om klimatmål och framtidsbudget.
Kanske kan enighet nås om nollutsläpp till 2050 – men det är långt ifrån säkert.
EU • Publicerad 10 december 2019
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens möte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens möte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Två frågor dominerar i särklass inför årets sista EU-träff i Bryssel.

Efter tröga förhandlingar i 1,5 år ska stats- och regeringscheferna försöka komma någonvart i kampen om nästa långtidsbudget för åren 2021-27 – som egentligen helst redan skulle ha varit spikad vid det här laget.

Annons

Dessförinnan söks dessutom enighet bakom EU-kommissionens förhoppning om en klimatneutral union till år 2050.

Om budgeten – förkortad MFF på EU-språket – finns inte mycket som talar för enighet redan nu.

– Det kommer inte att bli någon uppgörelse på torsdag, men det blir en första runda som ger ett underlag för ordföranden i Europeiska rådet att sedan ta över bollen, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S) på plats i Bryssel.

Inga klappar?

Torsdagskvällens diskussion kommer att cirkla kring det kompromissförslag som höstens ordförandeland Finland har lagt fram och som egentligen inte gillas av någon.

För lågt, tycker många länder i Öst- och Sydeuropa, som vill ha fler satsningar för att jämna ut ekonomiska skillnader.

– För oss ser det här förslaget ut som om jultomten stannade i Finland. Vi väntar fortfarande på några klappar, men har inte ens fått ett julkort, säger exempelvis Litauens Albinas Zananavicius om kompromissen.

För högt, tycker å andra sidan Sverige som tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike kämpar envist för en betydligt smalare budget.

– Det finns en klar gräns för hur mycket de största nettobetalarna kan förväntas betala, fastslår Dahlgren, som vill skära ytterligare i pengar till regionalstöd och jordbrukspolitik.

Tre säger nej

När det gäller klimatneutralitet år 2050 är nästan alla överens. Men det kvittar ändå, så länge som Polen, Ungern och Tjeckien fortsatt säger nej.

Dahlgren hoppas ändå att det sista motståndet snart ska vika, kanske med hjälp av EU-kommissionens löften om en storstilad stödfond för att hjälpa till i områden vars ekonomi i dag bygger på kolkraft och utsläppstunga industrier.

Annons

– Jag tror vi närmar oss den dag då vi har alla med oss ombord, säger Dahlgren.

TT: Kommer ni dit på torsdag?

– Det får vi se då.

TT: Vad händer annars?

– Då kommer vi att fortsätta arbeta med det här. Vi kommer inte att ge upp, lovar EU-ministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons