Annons

Turkiet: Betala mer för flyktingarna

Turkiet använder de syriska flyktingarna i landet som ett tungt vapen i påtryckningar mot EU.
Nu tycker Ankara att unionen snabbt måste spotta upp långt mycket mer än de motsvarande nära 63 miljarder kronor som redan avsatts för att finansiera omhändertagandet.
Turkiet • Publicerad 14 december 2019
Miljontals människor har flytt från kriget i Syrien. Arkivbild.
Miljontals människor har flytt från kriget i Syrien. Arkivbild.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

– Flödet av pengar bör skyndas på och summan bör utökas, säger Faruk Kaymakci, Turkiets biträdande utrikesminister, till reportrar i Istanbul.

I Turkiet finns uppskattningsvis 3,5 miljoner människor som flytt under det över åtta år långa kriget i Syrien. Efter flyktingkrisen som skakade om många länder i Europa 2015 slöt EU ett avtal med Ankara om att finansiera omhändertagandet av flyktingarna i utbyte mot att Turkiet stoppar dem från att ta sig till Europa.

Annons

EU uppger att 3,5 miljarder euro kontrakterats och att 2,4 miljarder har betalats ut.

Men enligt Kaymakci ligger den totala kostnaden för att ta hand om flyktingarna på nära 36 miljarder euro. Det är alltså sex gånger mer än vad EU satt av.

Turkiet har flera gånger använt flyktingfrågan som ett påtryckningsmedel mot Bryssel.

– Så länge krisen pågår måste vi arbeta tillsammans. De sex miljarder euro (som avsatts) kommer inte att lösa problemet när de slutligen har förbrukats, säger Kaymakci.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons