Annons

Turkiet och USA ense om säkerhetszon i Syrien

Turkiet och USA är överens om att upprätta en säkerhetszon i nordöstra Syrien där den kurdiska YPG-milisen inte ska få tillträde.
Samtidigt kommer uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.
Syrien • Publicerad 16 augusti 2019
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. ArkivbildFoto: AP/TT

En gemensam ledningscentral kommer att öppnas i nästa vecka för att organisera säkerhetszonen, uppger Turkiets försvarsminister Hulus Akar. Syftet är att skapa en buffert mellan den turkiska gränsen och områden som kontrolleras av YPG, som Turkiet betraktar som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan.

Turkiet har upprepade gånger hotat med att genomföra en militärinsats mot YPG-milisen öster om floden Eufrat.

Annons

Akar sade också att de båda länderna är överens om att YPG ska avlägsnas från området och att milisens tunga vapen ska tas i beslag. Washington har tidigare varit tveksamt till planerna eftersom USA har stöttat YPG i kampen mot terrorgruppen IS.

Under fredagen kom också uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Tretton av dem, varav fyra barn, dödades i en rysk flygräd vid ett flyktingläger nära staden Hass i södra Idlib. Ytterligare två barn dödades i syriska flyganfall i olika delar av regionen som kontrolleras av al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons