Annons

Turnerprisets sponsor beskylls för homofobi

Konst • Publicerad 2 maj 2019
Rotundan i konstmuseet Tate Britain, som delar ut Turnerpriset. Arkivbild.
Rotundan i konstmuseet Tate Britain, som delar ut Turnerpriset. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Det prestigefulla Turnerprisets nya huvudsponsor är det skotska bussföretaget Stagecoach. Men valet kritiseras i Storbritannien då företagets styrelseordförande sir Brian Souter pekas ut för homofobi, skriver .

Enligt tidningen donerade Souter år 2000 en miljon pund till en kampanjfilm för att behålla ett lagförbud mot att "uppmuntra homosexualitet" i Skottland. Han ska också ha varnat för att "samhället kan kollapsa" om det traditionella äktenskapet "tar slut" i och med samkönade äktenskap.

Annons

Det kontroversiella valet avslöjades samtidigt som juryn presenterade sina fyra kvarvarande nominerade.

I år kan priset gå till konstnärerna Lawrence Abu Hamdan, Tai Shani, Helen Cammock och Oscar Murillo. Bland de nominerades verk finns så väl måleri som ljudkonst och performance.

Turnerpriset instiftades 1984 och delas ut i regi av konstmuseet Tate Britain. Prissumman är på 25 000 pund (närmare 300 000 kronor).

Vinnaren tillkännages 12 januari nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons