Annons

Tusen tända juleljus – utan ont klimatsamvete

Protesterar den lilla klimatrösten då du tänder stjärnan och ljusstaken nu i advent? Lugn. Alla juleljusen i december innebär bara en liten ökning av elförbrukningen. Om du har ledlampor i staken, vill säga.
Energi • Publicerad 2 december 2019
Låt ljusen brinna - de nya ledlamporna drar väldigt lite ström. Arkivbild.
Låt ljusen brinna - de nya ledlamporna drar väldigt lite ström. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
En stjärna i varje hushåll. Arkivbild.
En stjärna i varje hushåll. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

– Ledlamporna har gjort revolution, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Han har räknat på vad alla juleljusen som vi tänder nu i advent, och som får lysa dygnet runt ända till tjugondag knut, innebär i elförbrukning.

Annons

– Vi räknar på 4,8 miljoner bostäder i Sverige, hälften villor och hälften lägenheter.

Han har tagit i ordentligt i sin kalkyl. Om vartenda ett av alla villahushållen tänder en adventsstjärna, en adventsljusstake och en utegran från och med nu fram till den 13 januari nästa år då det är tjugondag knut, och dessutom tänder innegranen från julafton, så blir elförbrukningen totalt sett ändå högst beskedlig.

Inga chockräkningar

– Det motsvarar 2 600 eluppvärmda villor.

Elkostnaden för en villa blir 26 extra kronor för hela den perioden. I lägenheter, som skippar utegranen, landar den på 16 kronor.

Men det gäller bara om allt lyses upp av ledlampor. Om de gamla glödlamporna används i stället blir elkostnaden för villan med utegran i stället 150 kronor.

– Då motsvaras det av 14 000 eluppvärmda villor.

Betydligt sämre, med andra ord, men ändå är juleljusen bara en liten del av vår elförbrukning.

– Det märks knappt på elförbrukningen totalt sett. Dessutom ska man komma ihåg att 98 procent av den el som vi har i Sverige är fossilfri, säger Lars Ejeklint.

Ljusen kan brinna

Förr, exempelvis under oljekrisen 1973, var den allmänna uppmaningen att spara på energi. Då var många mycket noga med att släcka ljusen, och den vanan sitter i, berättar han. Visst är det bra att vara sparsam, tycker Lars Ejeklint, men det är inte sådana åtgärder vi spar en massa energi på nu för tiden, när lamporna blivit så snåla. Uppvärmning och annat är viktigare.

– Jag tycker att man ska ha sina ljus tända nu när det är mörkt. Det skapar sådan trivsel. Dessutom, när ljusen är tända i utomhusbelysningar så är det en trygghetsfråga också, säger Lars Ejeklint.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons