Tusentals demonstrerade mot fredsplan i Kiev

Ukraina • Publicerad 6 oktober 2019
Tusentals demonstrerar på Frihetstorget i Kiev mot planerna på att ge ökat självstyre till utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.
Tusentals demonstrerar på Frihetstorget i Kiev mot planerna på att ge ökat självstyre till utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.Foto: Efrem Lukatsky

Tusentals människor demonstrerade på söndagen i centrala Kiev mot planerna på att ge ökat självstyre till utbrytarrepublikerna i östra Ukraina. Demonstranterna skanderade "nej, till kapitulation" och några höll upp plakat med kritik mot landets president Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj förbereder sig för att hålla sitt första möte med sin ryske motpart Vladimir Putin för att försöka blåsa liv i en fredsplan som ska göra slut på en fem år lång konflikt med de rysstödda separatistrebellerna i östra Ukraina.

Tidigare i veckan enades Ukraina, Ryssland och företrädare för separatisterna om en preliminär handlingsplan som ger de självutnämnda utbrytarrepublikerna en särskild status om de genomför fria och rättvisa val i enlighet med den ukrainska konstitutionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.