Tusentals har flytt Tripoli

Libyen • Publicerad 10 april 2019
Foto: 

Tusentals personer har flytt Tripoli. När FN:s säkerhetsråd ska samlas för att diskutera konfliktens utveckling trappas striderna kring den libyska huvudstaden upp ytterligare.

Krigsherren Khalifa Haftars östlibyska styrkor (LNA) håller positioner en dryg mil från södra Tripoli. Invånare vittnar om hur LNA-plan flyger över staden, medan de beskjuts av luftvärn. Strider uppges också pågå kring en flygplats i området.

Enligt FN har minst 4 500 Tripolibor drivits på flykt av striderna. Ytterligare många därtill har inte möjlighet att ta sig någon annanstans.

FN, EU, USA och G7-länderna har manat konfliktens parter till vapenstillestånd, men det har ännu inte hörsammats. FN:s säkerhetsråd träffas bakom stängda dörrar under onsdagen.

Även Nato sällar sig till skaran av oroade.

"Den nuvarande militära insatsen och offensiven mot Tripoli ökar det libyska folkets lidande och sätter civila liv i fara", säger den militära alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.