Annons

Två algeriska ex-premiärministrar inför rätta

Algeriet • Publicerad 4 december 2019
Ahmed Ouyahia, tidigare premiärminister i Algeriet, har ställts inför rätta för korruption. Arkivbild.
Ahmed Ouyahia, tidigare premiärminister i Algeriet, har ställts inför rätta för korruption. Arkivbild.Foto: Anis Belghoul/AP/TT

Uppgörelsen fortsätter i Algeriet med den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflikas inre kretsar. För första gången sedan självständigheten från Frankrike 1962 har korruptionsrättegång mot en tidigare regeringschef inletts i Algeriet – men det var inte en utan två tidigare premiärministrar som ställdes inför rätta på onsdagen.

Ahmed Ouyahia, premiärminister under fyra perioder, samt Abdelmalek Sellal som ledde regeringen 2014–2017 är åtalade för en lång rad brott – bland annat korruption, penningtvätt, mened och maktmissbruk.

Annons

Även tre tidigare ministrar står åtalade och alla de anklagade var nära allierade med Bouteflika som i april tvingades bort efter massprotester.

Flera affärsmän och företagsledare inom fordonsbranschen står också inför rätta i härvan.

Demonstranterna har ändå inte låtit nöja sig utan protesterna med krav om att hela den tidigare eliten ska bytas ut har fortsatt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons