Annons

Två häktas för klotter för miljonbelopp

Två 33-åriga män misstänks ha klottrat systematiskt i Stockholms kollektivtrafik i flera år.
Nu häktas de – misstänkta för att ha orsakat skador för miljonbelopp.
Brott • Publicerad 6 december 2019
Två män misstänks ha klottrat på tåg för miljonbelopp. Arkivbild.
Två män misstänks ha klottrat på tåg för miljonbelopp. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Männen greps i en gryningsräd i onsdags morse och häktades på fredagen, på sannolika skäl misstänkta för grov skadegörelse.

– Vi har gjort husrannsakningar och anträffat en mängd gods i deras bostäder, typiska brottsverktyg för klotter, säger kriminalinspektör Tomas Ivering, polisens spaningsledare.

Annons

De två misstänks ha klottrat på tunnelbane- och pendeltåg i Stockholmsområdet. Häktningsgrunden är klotter som utförts mellan januari och november i år, men polisen misstänker att männen klottrat i flera år.

– Vi påstår att det är systematiskt och i stor mängd för skyhöga kostnader. Just nu är det ett 25-tal tillfällen. Vi kommer kanske att få upp det till åtminstone det dubbla, säger Tomas Ivering.

"Saftig räkning"

Storstockholms lokaltrafik (SL) och tågoperatören MTR har ännu inte lämnat några skadeståndsyrkanden och hur stora skador männen misstänks ha orsakat är inte fastslaget, men enligt polisen rör det miljonbelopp. Om skadornas omfattning säger spaningsledaren:

– Det är både stort och smått, mest stort. En sanering kan kosta tio, femton tusen. Det i sig är inte så mycket i sammanhanget, men sedan blir det stillestånd i trafiken och annat som följd. Det kan bli en saftig räkning för det här.

Förundersökningen har pågått i flera månader och polisen beskriver utredningsmaterialet som digert.

– Någonstans i augusti började vi se ett embryo till det här, sedan har det byggts på. Till slut har vi sagt: "Det här kan inte fortgå", säger Tomas Ivering.

Ovanligt ärende

Att misstänkta klottrare häktas är ovanligt.

Advokat Hanna Lindblom försvarar en av de misstänkta:

– Vi kommer att överklaga häktningsbeslutet. Att han häktades är besynnerligt. Att det är stor omfattning och två misstänkta är de enda förklaringar jag kan se.

TT: Hur ställer sig din klient till misstankarna?

Annons

– Han erkänner vissa delar och vissa förnekar han, säger Hanna Lindblom.

Mängden klotter gör att ärendet sticker ut, enligt polisen utredningsledare. Men också de misstänktas ålder:

– Att de är båda i 35-årsåldern och håller på med det här är jättekonstigt, säger Tomas Ivering.

Rättad: I en tidigare version av texten var ett citat av spaningsledaren Tomas Ivering felaktigt återgivet.

Carl V Andersson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons