Annons

Tysk finansminister vill bli ny S-ledare

Tysklands finansminister och vicekansler Olaf Scholz vill bli ny partiledare för det krisdrabbade Socialdemokraterna (SPD), rapporterar tidningen Der Spiegel med hänvisning till icke namngivna källor.
Tyskland • Publicerad 16 augusti 2019
Tysklands finansminister Olaf Scholz tillsammans med förbundskansler Angela Merkel vid ett regeringssammanträde i Berlin. Arkivbild.
Tysklands finansminister Olaf Scholz tillsammans med förbundskansler Angela Merkel vid ett regeringssammanträde i Berlin. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

– Jag är beredd att kandidera, om ni vill, ska Scholz ha sagt i ett telefonsamtal med SPD:s tillförordnade ledartrojka Malu Dreyer, Manuela Schwesig och Thorsten Schäfer-Gümbel i måndags.

I juni avfärdade SPD-veteranen och den tidigare Hamburgborgmästaren Scholz tanken på att ta över ordförandeposten efter Andrea Nahles, som avgick i juni efter bara ett drygt år, under vilket partiet fortsatt sin kräftgång i opinionen. Han ska nu alltså ha ändrat sig, och enligt Der Spiegels uppgift vara på jakt efter en parhäst till sin kandidatur.

Annons

Sedan tidigare har fyra par meddelat att de kandiderar. Anmälningsfristen löper ut i månadsskiftet, och den nya partitoppen väljs sedan i oktober av SPD:s omkring 430 000 medlemmar.

Socialdemokraterna är Tysklands äldsta ännu existerande parti, med anor från 1863.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons