Annons

Tyska S faller stort efter ledarbyte

Tyskland • Publicerad 7 december 2019
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken bildar den nya ledarduon i SPD. Ledarbytet har inte fallit ut väl för de tyska socialdemokratiska i en färsk opinionsmätning.
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken bildar den nya ledarduon i SPD. Ledarbytet har inte fallit ut väl för de tyska socialdemokratiska i en färsk opinionsmätning.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Stödet för de tyska socialdemokraterna SPD har minskat efter valet av ny, mer vänsterinriktad partiledning.

SPD får 11 procent i en opinionsmätning av Forsa, vilket är 3 procentenheter sämre än en vecka tillbaka – och partiets lägsta siffra sedan i juni då den förra partiledaren Andrea Nahles avgick efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt resultat i EU-valet.

Annons

På partikongressen i fredags utsågs Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken formellt till nya partiledare. De har uttryckt tvivel över att fortsätta i koalitionsregeringen ihop med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU.

SPD:s nya ledarduo, som anses tillhöra partiets vänsterflygel, har en rad krav för att inte bryta samarbetsavtalet med CDU/CSU, till exempel ökade investeringar i infrastruktur, strängare åtgärder för klimatskydd och höjd minimilön.

I Forsas mätning fick CDU/CSU 28 procent (+1), De gröna 22 procent (+1) och ytterhögerpartiet AFD 14 (+1).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons