Annons

Uber gör mångmiljardförlust

Uber rapporterar en brakförlust på 5,2 miljarder dollar, motsvarande 50,3 miljarder kronor för årets andra kvartal. Den största delen av förlusten hänförs till bolagets börsnotering i år.
Ekonomi • Publicerad 9 augusti 2019
Amerikanska taxitjänsten Uber redovisar miljardförlust. Arkivbild.
Amerikanska taxitjänsten Uber redovisar miljardförlust. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

– Så långt är nästan allt under förväntan, säger Ygal Arounian, analytiker på Wedbush, om bolagets rapport.

Ubers intäkter ökade visserligen med 14 procent, till 3,2 miljarder dollar, men analytiker hade väntat sig en något större ökning än så. Besvikelsen avspeglades i den amerikanska efterhandeln då aktien backade kraftigt efter beskedet för att sedan återhämta sig något till minus sex procent.

Annons

Största delen av förlusten består av aktiebaserade ersättningar kopplade till bolagets börsnotering tidigare i år. Kostnaderna för forskning och utveckling steg också kraftigt under kvartalet.

Intäktsökningen tillskrivs matleverantörs-tjänsten Uber Eats, där intäkterna steg 72 procent.

Kvartalsrapporten visar att värdet av Ubers tjänster har ökat i linje med förväntan och antalet användare har ökat, däremot behåller företaget mindre pengar per körning. Passagerare spenderade 20 procent mer pengar på körningar, men Ubers intäkter från dessa ökade bara med fyra procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons