Annons

Unga hbtq-personer ska få fler mötesplatser

Regeringen vill skapa fler mötesplatser för unga hbtq-personer. Orsaken är bland annat att många av dem avstår från att delta i fritidsverksamheter för att de är rädda för att bli dåligt bemötta.
Politik • Publicerad 1 augusti 2019
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister, inviger Pride House under Prideveckan i Stockholm.
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister, inviger Pride House under Prideveckan i Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Satsningen handlar också om att unga hbtq-personer i högre grad än andra unga mår psykiskt dåligt, särskilt unga transpersoner.

– En väldigt viktig del i arbetet mot psykisk ohälsa är mötesplatser för unga hbtq-personer där man får en möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter. Det är också något som unga hbtq-personer själva efterfrågar, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Annons

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som av regeringen får i uppdrag att se över förutsättningarna för att skapa fler mötesplatser. Det ska ske i samverkan med berörda myndigheter och organisationer som företräder hbtq-personer.

En enkät från 2018 som MUCF gjort visar att nästan var fjärde ung hbtq-person avstått från fritidsverksamheter av rädsla för att bli dåligt bemött.

– Att få de här frizonerna är oerhört viktigt. Det kan till exempel handla om att man har vikt en kväll i veckan till fritidsverksamhet för unga hbtq-personer, säger Åsa Lindhagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons