Annons

Grymma detaljer i vittnesmål från Myanmar

Masskjutningar. Gruppvåldtäkter. Spädbarn som kastades i en flod.
Fruktansvärda vittnesmål hörs när Internationella domstolen (ICJ) i Haag ska ta ställning till om Myanmar (Burma) genom sin mycket hårda behandling av folkgruppen rohingya brutit mot FN:s konvention mot folkmord.
Myanmar • Publicerad 10 december 2019
Myanmars statskansler, fredspristagaren Aung San Suu Kyi.
Myanmars statskansler, fredspristagaren Aung San Suu Kyi.Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Under de inledande förhandlingarna läste juristen Andrew Loewenstein upp ohyggliga vittnesmål från FN:s Fact-Finding Mission, bland annat från en plats där 750 rohingyer hade fösts ihop av myanmariska styrkor.

Slets från föräldrar

– Män separerades från kvinnorna. Männen sköts sedan en och en. De som överlevde skotten höggs ihjäl, berättade Loewenstein i domstolen.

Annons

Sedan dödades många av barnen. Spädbarn slets från föräldrar och slängdes i en flod. Vissa slängdes i en eld eller knivhöggs. Flickor togs inomhus där de misshandlades, våldtogs brutalt och ofta knivhöggs.

– En kvinna vittnade om hur sju av hennes barn hade dödats.

På plats i Nederländerna för att försvara sitt Myanmar finns statskansler Aung San Suu Kyi, mottagare av bland annat Nobels fredspris och i många år rosad frihetskämpe. På senare år har hennes rykte skamfilats eftersom hon inte anses ha reagerat på främst militärens behandling av rohingyerna. Hon har också avfärdat omvärldens anklagelser om folkmord.

Gambia driver

Fallet har tagits till ICJ av Gambia, som har en muslimsk majoritetsbefolkning och en justitieminister som tidigare varit åklagare vid Internationella krigsförbrytartribunalen för Rwanda (ICTR).

– Allt Gambia ber om är att ni (domstolen) beordrar Myanmar att stoppa detta vettlösa dödande, sade justitieministen Abubacarr Tambadou i sitt öppningsanförande enligt AFP.

Under tisdagen väntas främst gambiska företrädare lägga fram sin syn på saken, medan Myanmars sida hörs på onsdag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons