Annons

Dystert på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen genomled ännu en dag med breda nedgångar. Vid stängning på tisdagen hade OMXS-index backat 0,7 procent.
Ekonomi • Publicerad 3 december 2019
SSAB backade på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
SSAB backade på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

President Donald Trumps uttalanden om att ett handelsavtal med Kina kan dröja till efter USA:s presidentval i november gav tydligt avtryck på börserna.

– Jag har ingen deadline. På ett sätt skulle jag kunna vänta till efter valet. Men de vill ha ett avtal nu, men det måste vara rätt, sade Trump som dessutom hamnat i konflikt med EU kring en digitalskatt.

Wall Street backade

Annons

Presidentens utspel fick Europabörserna att sjunka, Wall Street att backa vid öppning och den kinesiska valutan rasade till den lägsta nivån på fem veckor.

Även Stockholm drabbades av Trump-effekten men två bolag gick mot strömmen. H&M stack ut med en uppgång på 1,6 procent. SEB har höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll och riktkursen höjs från 180 till 225 kronor per aktie.

Ericsson lyfte 2,2 procent efter uppgifter hos nyhetsbyrån Bloomberg om att USA ska finansiera inköp av utrustning från andra bolag än Ericssons konkurrent, kinesiska Huawei.

SSAB tappade

Ståltillverkaren SSAB gick åt motsatt håll och backade 2,4 procent. Detta efter att Donald Trump meddelat att man inför tullar på stål och aluminium från Brasilien och Argentina. Den svenska stålindustrins branschorganisation ser risk för ökad konkurrens som i sin tur kan hota Europamarknaden.

Ytterligare en sektor som backade var spelsektorn på uppgifterna att Danmark höjer skatten på onlinespel till 28 från dagens 20 procent. Kindred föll 4,6 procent medan konkurrenten Betsson rasade 8,1 procent.

De ledande Europabörserna stängde blandat. Frankfurtbörsen steg 0,2 procent, Londonbörsens FTSE100-index tappade 1,8 procent och CAC40-index i Paris backade 1,0 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons