Annons

Robert Rydberg lämnar Rom för UD-toppjobb

UD får en ny kabinettssekreterare. Robert Rydberg lämnar posten som ambassadör i Rom för att ersätta Annika Söder.
Politik • Publicerad 11 december 2019
Sveriges nye kabinettssekreterare Robert Rydberg.
Sveriges nye kabinettssekreterare Robert Rydberg.Foto: UD/TT
Kabinettssekreterare Annika Söder. Arkivbild.
Kabinettssekreterare Annika Söder. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Robert Rydberg utsågs av regeringen på onsdagen. Han har en lång diplomatisk karriär bakom sig, bland annat med ambassadörsposter i Italien, Israel och Kongo-Kinshasa. Han ser nu fram mot att få utveckla den svenska utrikesförvaltningen. Någon dramatisk skillnad kommer chefsbytet inte att innebära, säger han.

– Det är utrikesministern som lägger fast den politiska linjen och det är kabinettssekreterarens uppgift att hjälpa utrikesministern och se till att regeringens linje får genomslag i utrikesförvaltningen.

Annons

Sverige driver sedan några år en uttalat feministisk utrikespoltik, något som Robert Rydberg säger sig känna entusiasm inför. Den ligger väl i linje med den svenska politiken i stort, påpekar han,

– Jag märker också ett stort intresse på många platser i världen för vår feministiska utrikespolitik och vad den innebär.

Talar åtta språk

Utrikesminister Ann Linde kallar i ett pressmeddelande Robert Rydberg "en tydlig ledare med gedigen diplomatisk erfarenhet från i stort sett alla komplexa områden som vår utrikespolitik rymmer."

Den 64-årige diplomaten är mer blygsam och medger att det finns "vita fläckar" på det diplomatiska området.

– Jag kan inte allting och har inte jobbat i alla delar av världen och utrikespolitiken är mycket komplex. Men det är ju inte fråga om ett jobb som jag ska göra ensam utan tillsammans med en väldigt kvalificerad och duktig utrikesförvaltning.

Till avdelningen kuriosa i hans cv är att han talar åtta olika språk, bland annat hebreiska, efter åren som ambassadör i Tel Aviv.

– När jag var i Israel höll jag mina anföranden på hebreiska utan problem. Det har blivit lite rostigare efter ett antal år, erkänner han, men hoppas kunna friska upp språkkunskaperna vid kommande möte med den israeliske ambassadören.

Fredsarbete för Söder

Annika Söder – som haft jobbet under fem år – övergår nu till att arbeta med freds- och konfliktfrågor. Hon kommer bland annat att verka som styrelseordförande i European Institute of Peace.

"Det finns ingen dramatik i detta. Vi bestämde redan i september i samband med skiftet på utrikesministerposten att hon skulle vara kvar under en övergångsperiod. Jag vill genuint tacka henne för hennes fem år som kabinettssekreterare och att hon har delat med sig av sina ovärderliga erfarenheter", säger utrikesminister Ann Linde.

Kabinettssekreteraren – som är politiskt tillsatt – motsvarar statssekreteraren på andra departement, och är den högste ämbetsmannen på UD efter utrikesministern.

Annons

Rättelse: En tidigare version hade en felaktig rubrik.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons