1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Uppsala och Dalarna börjar operera igen

De båda regionerna Uppsala och Dalarna genomför planerade operationer under tisdagen. I Uppsala har stoppet, som orsakats av brist på sjukvårdsmaterial, pågått i tio dagar.
Materialtillgången är nu något bättre. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT

Materialläget är något bättre nu, men båda regionerna håller öppet för att snabbt ändra besluten.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I Dalarna är det upp till varje verksamhet att avgöra huruvida de planerade operationerna kan genomföras, berättar Ann-Sofi Masth, pressansvarig för region Dalarna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Men vi har inget stopp i dag, säger hon.

Båda regionerna har dock många operationer som måste tas igen efter stoppet.

Jobba i fatt

– Vi måste jobba i fatt puckeln nu. Det kan hända att vi måste vända oss till andra sjukhus och köpa in operationer, säger Mikael Köhler.

I Västmanland var förhoppningen under måndagseftermiddagen att operationerna skulle kunna återupptas i Köping under onsdagen, där mindre operationer utförs. Under torsdagen hoppas också chefsläkaren Liselott Sjöqvist att sjukhuset i Västerås kan operera enligt den normala planen.

– Vi har fått in lite mer material, men vi behöver också bygga upp ett lager för att klara oss, säger hon.

I Region Örebro råder fortfarande stabsläge på grund av materialbristen, men operationerna genomförs som vanligt. Även i Sörmland bedrivs vården som vanligt, där finns ett eget lager och fördelning sker därifrån ut till verksamheterna.

Expert tas in

Företaget Apotekstjänst har nu tagit en expert på leveranser från företaget som tidigare hade uppdraget, Mediq.

Vd:n för företaget, Tomas Hilmo, lämnade både som vd och styrelseordförande i Apotekstjänst i lördags natt. För närvarande finns ingen vd i företaget.

Detta kommunicerades dock inte förrän på måndagen, enligt Apotekstjänst på grund av att företaget upprättat en kommunikationsplan som innebar att personalen skulle få informationen först.

Företaget uppger på sin hemsida att informationen om vd-avhoppet lämnades under det krismöte som hölls med regionpolitikerna och varuförsörjningsnämnden på måndagsförmiddagen.

Ordförande i nämnden, Behcet Barsom (KD), sade dock att han inte kände till att vd lämnat förrän ett par timmar efter mötet på måndagen då TT ringde upp.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.