Annons

AF vill ha fler besked om framtiden

Det är bra att den stora omgörningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år, anser den nya generaldirektören Maria Mindhammar. Men efter de tvära kasten det senaste året vill hon ha fler besked och arbetsro.
Arbete • Publicerad 10 december 2019
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar presenterar prognosen för 20/21 under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar presenterar prognosen för 20/21 under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi hoppas att vi till våren, när vårpropositionen kommer, har haft en bra dialog och får lite ytterligare besked om vart vi är på väg, sade Mindhammar i samband med att myndigheten presenterade sin prognos över utvecklingen på arbetsmarknaden.

Det har varit ett mycket ryckigt år för myndigheten. I december förra året klubbade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget, med stöd av Sverigedemokraterna, med kraftiga nedskärningar av myndighetens förvaltningsanslag och resurser för arbetsmarknadsåtgärder. En följd av det blev ett av de största varslen på svensk arbetsmarknad – av AF:s anställda varslades 4 500 personer.

Annons

Sedan dess har över 3 000 personer sagts upp eller sagt upp sig själva, vilket starkt har påverkat verksamheten. Samtidigt ska en stor reform av förmedlingen inledas och AF själv har varnat för att tidsplanen som först sattes upp var alltför pressad. I går fick förmedlingen veta att man ett år till på sig, till 2022, och regeringen har också flaggat för mer pengar nästa år-

– Det är en bit på vägen men naturligtvis är vi i en exceptionellt utmanande situation. Vi ser över var vi ska ha vår personal framöver för att ha bästa effekt men det här kommer hjälpa oss en bit på vägen, säger hon på en pressträff.

Uppsagda återanställs

TT: Vad betyder det här för personalläget för Arbetsförmedlingen?

– Det innebär att det blir lättare att fylla de hål vi ser. Redan nu försöker vi parera den ojämnhet som varit och därför återanställt en del som blivit uppsagda, säger Maria Mindhammar.

– Det vi behöver nu är arbetsro och framtidstro. Det tycker jag att vi börjar få och det är oerhört positivt. Vad vi landar i kan jag inte svara på men jag ser positiva signaler att man värnar om myndigheten.

Om fler än hittills ska återanställas är för tidigt att svara på, enligt Mindhammar, som varit generaldirektör mindre än en vecka.

– Huruvida vi ska återanställa fler får vi se när budgeten för 2020 är mer klar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons