Annons

Upptrappat ordkrig om Hongkongprotester

Gammal som ung sluter upp när protesterna i Hongkong nu är inne på sin tredje månad. Flera demonstrationer väntas under helgen – samtidigt som Fastlandskina hävdar att utländska intressen ligger bakom proteströrelsen.
Hongkong • Publicerad 10 augusti 2019
Föräldrar och barn deltar i en av flera demonstrationer i Hongkong under lördagen.
Föräldrar och barn deltar i en av flera demonstrationer i Hongkong under lördagen.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Från maskerade ansikten till ballonger och barnvagnar. Hongkongs regeringskritiska protester fortsätter alltjämt, men har till viss del bytt skepnad. Från att i början ha drivits av främst unga omfattar nu rörelsen en betydligt större grupp av Hongkongbor, något som märks vid en av de många demonstrationer som utlysts på lördagen.

– Vi måste berätta för våra barn om situationen i Hongkong och visa hur ett rättvist samhälle ser ut, säger Faye Lai, som är ute på gatorna tillsammans med sin treåriga systerdotter.

Flygplatsprotest

Annons

Även på andra håll väntas Hongkongborna visa sitt missnöje under lördagen. Bland annat går en omfattande sittprotest på Hongkongs flygplats in på sin andra dag av totalt tre.

Protesterna inleddes redan i mars men tog fart på allvar i maj, efter att Hongkongs ledning presenterat ett nu skrinlagt lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget ses som ytterligare en inskränkning av Hongkongs själstyre.

Ordkrig med USA

Efterspelet med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser har inneburit ett huvudbry för Hongkongs ledare Carrie Lam, som har pendlat mellan att uttrycka förståelse för demonstranterna och att fördöma deras agerande. Senast hävdade Lam att månaderna av protester haft en negativ inverkan på Hongkongs ekonomi.

Tonen från Fastlandskina är dock betydligt hårdare. Förutom att militären varnat för att ingripa mot demonstranterna har regeringen i Peking antytt att proteströrelsen är en västfinansierad kampanj, ett påstående som de senaste dagarna lett till ett ordkrig med USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons