Annons

USA varnar Turkiet om planer på Syrieninsats

USA/Turkiet/Syrien • Publicerad 6 augusti 2019
Om president Recep Tayyip Erdogan står fast vid planerna, blir det Ankaras tredje offensiv i syfte att driva bort kurdiska styrkor från områden nära den turkiska gränsen.
Om president Recep Tayyip Erdogan står fast vid planerna, blir det Ankaras tredje offensiv i syfte att driva bort kurdiska styrkor från områden nära den turkiska gränsen.Foto: AP/TT

USA ser en turkisk offensiv för att eliminera den USA-backade kurdiska YPG-milisen i Syrien som "oacceptabel".

– Vi försöker att arbeta ut en överenskommelse med dem (Turkiet, reds anm) för att bemöta deras oro och jag hoppas att vi når dit. Vi försöker att undvika ett ensidigt angrepp, säger USA:s nytillträdde försvarsminister Mark Esper under ett besök i Tokyo.

Annons

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan aviserade i helgen att landet står redo att avlägsna "hotet från YPG" i norra Syrien.

YPG-milisen har stöttats av USA under inbördeskriget i Syrien och bidragit i bekämpningen av terrorgruppen IS. Turkiet betraktar däremot milisen som en förlängning av den terrorstämplade ärkefienden PKK, som ligger i en väpnad konflikt med den turkiska staten.

Erdogan står fast vid Turkiets planer, meddelar presidenten i ett tv-sänt tal från Ankara.

– Turkiet har rätt att eliminera alla hot mot vår nationella säkerhet, säger han och tillägger att insatsen med Guds vilja kan inledas "mycket snart".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons