Annons

V vill se utredning av privatiseringar

Politik • Publicerad 1 december 2019
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Foto: Thommy Tengborg/TT

Vänsterpartiet vill att det tillsätts en statlig haverikommission som ser över samtliga privatiseringar som har drivits igenom de senaste årtiondena.

Det bör också undersökas hur återreglering kan åstadkommas på sådana områden där det behövs, och hur mycket privatiseringarna har kostat skattebetalarna, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) på DN Debatt.

Annons

"Vi har under de senaste decennierna tillåtit vår gemensamma egendom att säljas ut och tas över av privata vinstintressen. För de företagen kommer vinstintresset först och samhällsnyttan och servicen i andrahand." skriver de.

De beskriver det som att listan på misslyckade marknadsexperiment kan göras lång. Apoteken, järnvägen, elnäten, postservice, välfärd och telefoni ges som exempel på privatiseringar som har gjort samhället skörare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons