Annons

Bragdartad upphämtning av Sverige: "Tårögd"

Sverige stod för en sällan skådad upphämtning i handbolls-VM mot Spanien.
Med bara sekunder kvar på klockan satte Mikaela Mässing 28–28 med matchens sista skott.
Handboll • Publicerad 8 december 2019
Mikaela Mässing omfamnas av jublande lagkamrater efter slutsignalen.
Mikaela Mässing omfamnas av jublande lagkamrater efter slutsignalen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige hade arbetat sig i kapp från ett massivt underläge där man en bit in i andra halvlek låg under med nio bollar mot Spanien i mellanrundan av handbolls-VM. Men sekunderna tickade fort iväg i arenan Park Dome i japanska Kumamoto.

Med halvminuten kvar fick Spanien läge att sätta spiken i kistan men Filippa Idéhn räddade. Därmed återstod ett svenskt anfall där ett mål behövdes för oavgjort.

"Man blir förbannad"

Annons

Då fick Mikaela Mässing bollen. 25-åringen tog sig förbi en försvarare, dundrade in bollen i nät med matchens sista skott, och såg till att matchen blev något för de svenska historieböckerna.

– Jag är tårögd. Det är så jävla roligt. Skönt att det släppte, säger Mässing som gjorde åtta mål i matchen.

TT: Hur går det till egentligen?

– Man blir förbannad! Så kör man på det och när några bollar går in är det bara att fortsätta att skjuta helt enkelt.

Mässing förstod inte ens att matchen i praktiken var över när hon hade skickat in 28–28.

– Jag försökte springa hem och kolla vad det stod på klockan, helt plötsligt hade jag alla tjejer över mig. Där förstod jag att vi tog poäng, säger hon.

Mässing svarade för osannolika åtta mål under matchens sista 18 minuter. Den första fullträffen var starten på upphämtningen – det sista målet betydde en viktig poäng för fortsättningen av VM:s mellanrunda.

– Inget funkade och då får jag försöka komma in i matchen och det gör jag ganska bra i dag, säger Mässing och skrattar.

"Begravning i omklädningsrummet"

Glädjescenerna i det svenska laget gick inte att ta miste på efter slutsignalen. Men det kunde ha sett ut på ett helt annat sätt. Sverige låg under med 8–14 i paus efter att ha gjort sitt första spelmål först efter en kvart.

– Det såg ut som att det var någon begravning i omklädningsrummet. Det är skönt att vi kan släppa det och bara köra i andra halvlek, säger Mässing.

Annons

Mässing säger att hon trodde att det skulle bli svårt att få med sig en poäng från matchen.

– Jag tror inte att jag kände det över huvud taget. Jag var bara mest förbannad och försökte gå på den känslan. Det som står på tavlan i slutet är bara en bonus, säger hon.

Mässing har inte fått så mycket speltid i VM. Mot Ryssland i fredags (22–30-förlust) fick högernian exempelvis vara på planen i blott två minuter.

– Nä, jag har inte fått så mycket speltid, men det är bara att försöka ta vara på de minuter man får och försöka göra så gott man kan, säger hon.

"Mycket energi"

I och med den räddade poängen lever Sveriges semifinaldröm, men den är knapp. Med två matcher kvar att spela i mellanrundan (Rumänien på tisdag och Montenegro på onsdag) är Sverige fyra i gruppen där de två bästa går till semifinal.

Sverige har i nuläget två poäng upp till Spanien på andra plats och tre poäng upp till Ryssland på första plats. Montenegro står på fyra poäng. Rumänien och Japan på noll poäng är borta från semifinalkampen.

– Man får en väldigt, väldigt mycket energi av en sådan här match och en tro på att vi kan spela bra mot de två lag som kommer nu, säger Nathalie Hagman, som också kom upp i åtta mål mot Spanien.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons