Annons

USA:s vapenjättar toppar försäljningen

Vapenhandeln fortsätter uppåt i världen – förra året sålde de 100 största producenterna för motsvarande 4 000 miljarder kronor. Fem amerikanska företag står för över en tredjedel av inkomsterna.
Vapenhandel • Publicerad 9 december 2019
2018 sålde de 100 största producenterna – exklusive Kina – vapen för sammanlagt 420 miljarder dollar.
2018 sålde de 100 största producenterna – exklusive Kina – vapen för sammanlagt 420 miljarder dollar.Foto: 
Amerikanska Lockheed Martin toppar försäljningsligan bland världens 100 största vapenproducenter. Här ett av företagets plan av typen F-35A Lighting|II. Arkivbild.
Amerikanska Lockheed Martin toppar försäljningsligan bland världens 100 största vapenproducenter. Här ett av företagets plan av typen F-35A Lighting|II. Arkivbild.Foto: Ben Margot

– Det är ingen dramatisk ökning, men det är en sektor som går relativt bra. Inte i alla länder och inte för alla företag, men det finns fortfarande en efterfrågan på vapen i världen, säger Pieter Wezeman, vapenindustriexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

De 100 största företagens försäljning av vapen och militära tjänster uppgick 2018 till 420 miljarder dollar eller nästan fyra biljoner kronor. Det är en ökning med 4,6 procent jämfört med föregående år, enligt Sipri. Och då är kinesiska företag inte inkluderade i statistiken.

USA i topp

Annons

På listans fem översta platser återfinns för första gången sedan 2002 endast amerikanska företag: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon och General Dynamics. Tillsammans stod de för 35 procent av den totala försäljningen hos de 100 vapenjättarna.

– I USA finns ett intresse av att öka vapenanskaffningen, särskilt under president Trump. De här företagen har ökat sin försäljning samtidigt som brittiska BAE Systems, som brukar placera sig bland topp fem, fått se sin gå ner, säger Wezeman.

Men han vill inte dra några slutsatser om en eventuell Trumpeffekt.

– Det finns en ökad efterfrågan i USA. Sedan vet vi inte om det handlar om Trump eller inte. Det finns annat som spelar in, som exempelvis att USA ser hotbilder från Kina och Ryssland och därför investerar mer i vapen.

Saab ökar

Av de 100 företagen är 80 baserade i USA och Europa plus Ryssland. Den sammanlagda försäljningen för de tio ryska företagen på listan uppgick till 36,2 miljarder dollar, en minskning med 0,4 procent från 2017.

På plats 30 återfinns det enda svenska företaget på listan, Saab, vars försäljning landade på 3,2 miljarder dollar – en ökning med 4,8 procent från 2017.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons